vineri, 18 februarie 2011

HAOSUL SE ADANCESTE

Profesorii care cer mărirea salariilor vor avea câştig de cauză în instanţe. Funeriu trece peste lege pentru a nu plăti banii promişi dascălilor

Autor: LAURENTIU MUSOIU • Puterea.ro - Categoria: Social • Publicat la: 2011-02-17 16:34:34

După ce le-a dat speranţe dascălilor că vor putea avea o creştere minoră la salarii, ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, a amânat echivalarea studiilor pentru educatoare şi învăţători, până la 1 septembrie, printr-un ordin. Astfel, zeci de mii de cadre didactice vor pierde o parte din drepturile băneşti ce le erau garantate prin noua Lege a educaţiei. Juriştii susţin că un ordin de ministru nu poate anula sau amâna aplicarea unei legi, iar instanţele judecătoreşti vor da câştig de  cauză profesorilor care-şi vor solicita drepturile salariale. Sindicatele din învăţământ anunţă că vor suporta cheltuielile de judecată pentru dascălii ce vor da în judecată ministerul. Profesorii vor organiza un pichet pentru a protesta faţă de măsurile lui Funeriu.
Ordinul ministrului Daniel Petru Funeriu, publicat la sfârşitul săptămânii precedente în Monitorul Oficial, amână aplicarea chiar şi a unora dintre puţinele prevederi ale Legii Educaţiei Naţionale care erau privite cu ochi buni de către dascăli.
Articolul 248 din noua Lege a Educaţiei le oferă învăţătorilor şi educatoarelor posibilitatea de a-şi adăuga ceva bani la salariu prin echivalarea studiilor. “Absolvenţilor liceelor pedagogice, ai şcolilor postliceale pedagogice, ai colegiilor universitare de institutori sau ai altor şcoli echivalente, încadraţi în învăţământul preşcolar şi primar, care, până la intrarea în vigoare a prezentei legi, au absolvit ciclul de licenţă, li se consideră îndeplinită condiţia pentru ocuparea funcţiilor didactice de profesor pentru învăţământul preşcolar, respectiv profesor pentru învăţământul primar”, se arată în art. 248, alineatul 4, din legea 1/2011. Cu toate că prevederile legii trebuiau aplicate de la publicarea acesteia în Monitorul Oficial, ministrul educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului, Daniel Petru Funeriu, a conceput un ordin prin care nu le mai permite dascălilor să-şi îmbunătăţească veniturile (puternic afectate de tăierile salariale şi de eliminarea sporurilor), până la data de 01 septembrie 2011. “Prevederile art. 248 alin. (4) din Legea 1/2011 se aplică, începând cu data de 1 septembrie 2011, absolvenţilor liceelor pedagogice, ai şcolilor postliceale pedagogice, ai colegiilor universitare de institutori sau ai altor şcoli echivalente, încadraţi în învăţământul preşcolar şi primar”, specifică articolul 14 (Capitolul măsuri tranzitorii pentru învăţământul preuniversitar), din Ordinul ministrului educaţiei.
Juriştii susţin însă că un ordin de ministru nu poate modifica sau amâna prevederile unei legi. “Este exclus ca un ordin de ministru să poată interveni peste un act de lege. Orice proces în contencios va anula prevederile respectivului ordin. În mod sigur, instanţele judecătoreşti vor da câştig de cauză profesorilor care vor solicita drepturile băneşti ce trebuiau acordate conform legii. Mai întâi trebuie cerut în instanţă anularea acestui ordin”, ne-a declarat avocatul Mariana Ştefan.
Pichet pentru drepturile salariale
Sindicatele din învăţământ anunţă că vor suporta cheltuielile de judecată pentru cadrele didactice care vor să acţioneze Ministerul Educaţiei în instanţă. “Nimeni nu le poate lua profesorilor dreptul de a-şi echivala studiile. Există şi o ordonanţă de urgenţă a Guvernului din 2009 sau 2010 care le oferă dascălilor posibilitatea de a-şi echivala studiile. Din punctul meu de vedere, un ordin de ministru nu poate trece peste lege. Noi, sindicatele, vom susţine profesorii care vor să acţioneze ministerul în instanţă şi vom asigura suportul juridic”, ne-a declarat preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale, Constantin Ciosu.
Conducerea Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) anunţă că va organiza un pichet pentru a protesta faţă de amânarea echivalării studiilor, dar avertizează că Ministerul Educaţiei ar putea avea acoperire juridică pentru modificările aduse Legii 1/2011. “Vom avea o întâlnire cu ministrul pe această temă, dar e greu de crezut că va reveni asupra deciziei. Sunt zeci de mii de cadre didactice care ar trebui să primească o mărire de salariu în urma echivalării studiilor. Ministrul a emis acest punct în ordin din considerente economice. În bugetul aprobat nu există bani pentru plata acestor drepturi. Ar putea să aibă însă acoperire juridică. Au ştiut să introducă în lege un punct care să permită formularea unor măsuri tranzitorii. Cadrele didactice care dau în judecată ministerul ar putea sau nu să aibă succes. Instanţele din România dau verdicte diferite. Vom organiza un pichet special pentru acest aspect”, ne-a explicat preşedintele FSLI, Simion Hăncescu.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu