duminică, 27 februarie 2011

Propagandă în şcoli, cu bani europeni. Guvernul a plătit 400.000 de euro pentru publicaţia ''Funeriu Magazin''

Autor: LAURENTIU MUSOIU • PUTEREA.RO Categoria: Social • Publicat la: 2011-02-27 18:57:53


Statul a plătit 400.000 de euro către o firmă deţinută de fostul consilier al ministrului educaţiei, Melania Mandas Vergu, drept cofinanţare la un proiect în valoare de peste 3 milioane de euro. Banii sunt folosiţi pentru editarea unei reviste, „Şcoala Edu”, care se distribuie în grădiniţe, şcoli şi licee, a cărei tematică se rezumă la promovarea Legii educaţiei şi a iniţiatorilor acesteia, în principal a ministrului Daniel Funeriu.  Deşi profesorii au refuzat publicaţia „Şcoala Edu” pe care au poreclit-o “Funeriu Magazin”, revista a fost împărţită de directorii şi inspectorii şcolari numiţi politic.

În timp ce posturile şi investiţiile din învăţământ sunt blocate, statul aruncă sute de mii de euro pe reviste şcolare care elogiază Legea educaţiei naţionale şi implicit pe creatorul acesteia, ministrul Daniel Petru Funeriu.
Guvernul a plătit 1,8 milioane de lei (circa 400.000 de euro) firmei SC Edu – Tim Consultanţă Europeană SRL, deţinută şi administrată de fostul consilier al ministrului educaţiei, Melania Mandas Vergu şi de fiul acesteia, drept cofinanţare la proiectul “Practică să înveţi, învaţă să practici”. Proiectul este finanţat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltare Regională Umană, cu 12,9 milioane de lei (peste 3 milioane euro). Suma plătită din bugetul naţional este una record pentru programele europene din domeniul Educaţiei.
Firma Melaniei Mandas Vergu foloseşte banii europeni pentru a susţine “cursuri de formare” pentru cadre universitare şi pentru a tipări o revistă ce se distribuie gratuit în unităţile de învăţământ. Totodată, prin programul aprobat, Melania Mandas Vergu şi fiul acesteia îi învaţă profesorii universitari cum să predea. Coincidenţă sau nu, cele mai multe cadre care s-au înscris în programul de “formare” provin de la Universitatea “Aurel Vlaicu” din Arad, unde predă tatăl ministrului educaţiei, Ionel Funeriu.
Au existat însă şi cadre universitare care au realizat că proiectul Melaniei Vergu este o adevărată “ţeapă” şi s-au retras de la curs. “Stimată d-nă Vergu, vă aduc la cunoştinţă faptul că din motive personale, obiective nu mai pot continua colaborarea în cadrul proiectului «Practică să înveţi, învaţă să practici»”, se arată într-o scrisoare a unui cadru didactic de la Universitatea „Babeş  Bolyai“ din Cluj.
Melania Vergu foloseşte restul banilor europeni pentru a distribui gratuit în unităţile şcolare revista “Şcoala Edu”, de fapt o broşură în care sunt promovate Legea educaţiei naţionale şi apropiaţii ministrului Daniel Funeriu. Firma care tipăreşte revista fostului consilier al ministrului educaţiei este SC Equus Com SRL, societate ce are, potrivit datelor Registrului Comerţului, un singur angajat. Administratorul SC Equus Com SRL ne-a confirmat că ultimul număr al revistei “Şcoala Edu” a fost tipărit în 40.000 de exemplare.
Pentru a distribui “revista de propagandă” în unităţile de învăţământ, Sc. Edu – Tim SRL avea nevoie de acordul educatoarelor, învăţătorilor sau profesorilor. Cum numeroşi dascăli au refuzat “Funeriu Magazin”, cum au numit revista “Şcoala Edu”, Melania Vergu a reuşit însă să împartă publicaţia cu ajutorul directorilor de unităţi şcolare, numiţi politic. Mai mult, multe cadre didactice ne-au mărturisit că nu pot “scăpa” de “Funeriu Magazin”, deoarece aceasta este oferită aproape cu orice prilej de inspectoratele şcolare.
Ce pot învăţa elevii şi profesorii din “Funeriu Magazin”
Nu e de mirare că dascălii au refuzat sau au încercat să refuze revista Melaniei Vergu. “Şcoala Edu” trebuie să înveţe elevii şi profesorii că Legea educaţiei naţionale, ca şi cei care au contribuit la redactarea acesteia, vine în sprijinul lor, că universitatea unde predă Ionel Funeriu este un exemplu de urmat pentru celelalte instituţii de învăţământ superior şi că sindicatele sunt vinovate pentru întârzierea reformei în sistem. Astfel, numărul din ianuarie al revistei “Şcoala Edu” prezintă un interviu cu rectorul Universităţii “Aurel Vlaicu”, Lizica Mihuţ, realizat chiar de Melania Mandas Vergu; un material în care este promovată Universitatea de Vest din Timişoara, unde a lucrat tatăl ministrului educaţiei şi un editorial în care fostul consilier din MECTS explică de ce “Legea Funeriu” este bună, dar românii sunt “proşti” şi nu ştiu să o aplice. “Avem legi. Avem o lege bună, ce poate fi şi mai bună şi poate deveni extrem de bună. Ne mai trebuie în ordine: bani, minte, dorinţa de a împlini spiritul şi litera legii şi ştiinţa de a pune în practică legea. (...) Sigur, ca unul care a fost implicat direct în isprava de a finaliza în două luni un proiect de lege, nu pot accepta vorbăria sterilă, dar nu pot nici nega dreptul acestora de a arunca cu pietre”, se arată în editorialul Melaniei Vergu, “Legea lui da, în ţara lui nu”, din ultimul număr al revistei “Şcoala Edu”. Cu siguranţă, profesorii şi elevii au ce învăţa din materialul Melaniei Vergu, iar învăţământul românesc va avea numai de câştigat.
“Cu 400.000 de euro, statul putea să realizeze noi investiţii în învăţământ, manuale noi, s-ar fi putut îmbunătăţi bugetul de salarii pentru angajaţii din învăţământ, s-ar fi putut acorda nişte premii pentru profesori. Această modalitate de propagandă este pur şi simplu jignitoare. Se face propagandă unei legi proaste. Legea domnului Funeriu nu înseamnă reformă. Legea educaţiei are 12 aspecte discriminatorii şi încurajează politizarea învăţământului. Drept dovadă, foarte mulţi primari au cerut să fie preşedinţi ai consiliilor de administraţie ale şcolilor. Acestea sunt meritele domnului Funeriu. Nu mişcarea sindicală este responsabilă pentru criza din învăţământ, pentru că noi nu avem putere decizională”, ne-a declarat preşedintele executiv al Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ “Spiru Haret”, Marius Nistor.
Melania Mandas Vergu a pierdut funcţia de consilier al ministrului educaţiei, anul trecut, pentru a rămâne cu banii atraşi de firma deţinută alături de fiul ei. “Nu o să-l pun pe Funeriu să aleagă între mine şi PDL”, declara Melania Mandas Vergu după ce a fost demisă din funcţie de consilier chiar de către ministru. Fostul consilier al lui Funeriu a continuat însă, o bună perioadă de timp, să beneficieze de tratament gratuit la unul dintre cele mai exclusiviste cluburi de SPA din Capitală, alături de alţi oficiali ai MECTS.
Firma familiei Vergu, acuzată de abuz
Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj susţine că firma fostului consilier al ministrului Funeriu a introdus mai multe facultăţi din cadrul instituţiei de învăţământ superior de stat într-un proiect, fără acordul rectoratului. “Rectoratul şi Consiliul de Administraţie al Universităţii Babeş-Bolyai iau act cu stupoare de faptul că pe site-ul firmei de familie Societatea Comercială Edu Tim SRL, a familiei Melania Vergu şi fiul, Tudor Vergu, se pretinde că Facultatea de Biologie şi Geologie a Universităţii Babeş-Bolyai şi Universitatea Babeş-Bolyai participă la cunoscutul program trucat al familiei, privind practica studenţilor. Precizăm că nici un consiliu profesoral de facultate şi nici o altă autoritate a Universităţii Babeş-Bolyai nu a aprobat vreodată participarea instituţiei la programul POSDRU al familiei Vergu. Faptul că pe site-ul Societăţii Comerciale EDU TIM SRL apare numele Cristina Dobrotă nu angajează şi nu a angajat decât prin efracţie, Facultatea de Biologie şi Geologie a Universităţii Babeş-Bolyai şi reprezintă un abuz al persoanelor implicate”, se arată într-un comunicat de presă al universităţii clujene. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu