miercuri, 9 martie 2011

ANI îl anchetează pe inspectorul din Ministerul Educaţiei plătit de firma Melaniei Vergu

ANI îl anchetează pe inspectorul din Ministerul Educaţiei plătit de firma Melaniei Vergu

Autor: LAURENTIU MUSOIU • Categoria: Social • Publicat la: 2011-03-09 17:55:35

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a demarat o anchetă în cazul inspectorului general de biologie din Ministerul Educaţiei, Traian Şăitan, plătit de firma fostului consilier al lui Daniel Funeriu, Melania Mandas Vergu. Juriştii susţin că este o problemă de conflict de interese, iar inspectorul va trebui să opteze între postul ocupat în minister şi funcţia de expert coordonator în cadrul proiectului desfăşurat de firma familiei Vergu.
După ce ziarul Puterea a dezvăluit că inspectorul general de biologie din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) câştigă între 150 şi 300 de lei pe oră de la firma fostului consilier al lui Funeriu, Melania Mandas Vergu, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a demarat o anchetă în acest caz. Reprezentanţii Agenţiei susţin că nu pot oferi deocamdată mai multe detalii despre caz. “Bineînţeles că acest caz a ajuns în atenţia noastră şi că este verificat. Nu pot însă să vă ofer alte detalii pe timpul desfăşurării anchetei, ne-a declarat un oficial al ANI. Totuşi, aceeaşi sursă susţinea pe 8.03.2011, în ziarul nostru, că în cazul inspectorului din MECTS ar putea fi vorba despre incompatibilitate sau de conflict de interes. “Inspectorul nu are cum să fie colaborator al acestei firme particulare. Nu are voie. Poate să fie şi incompatibilitate şi conflict de interes. Depinde cum s-a desfăşurat proiectul şi aşa mai departe. Este o problemă”, ne-a declarat un oficial al ANI, la acea dată.
Juriştii contactaţi de reporterii noştri susţin că legislaţia în vigoare nu permite unui inspector din Ministerul Educaţiei să câştige bani de la o firmă particulară, mai ales dacă aceasta desfăşoară proiecte pe învăţământ. Este conflict de interese. Este încălcată Legea 161/2003. În această situaţie, inspectorul va trebui să opteze pentru una dintre cele două funcţii, ne-a declarat avocatul Gheorghe Piperea.
Inspectorul Traian Şăitan este retribuit, potrivit fostului consilier al ministrului Daniel Funeriu, cu până la 300 de lei pe oră, ca expert coordonator de activităţi de nivel regional din proiectul pe fonduri europene Practică să înveţi, învaţă să practici, desfăşurat de firma SC Edu-Tim Consultanţă Europeană SRL, deţinută şi administrată de Melania Mandas Vergu şi de fiul acesteia.
Alte venituri, pe lângă slariile mari de la MECTS
Sindicatele din învăţământ susţin că nu este normal ca un inspector din MECTS să fie plătit de o firmă privată. Din câte ţin eu minte, şi doamna Vergu a fost nevoită să renunţe la funcţia de consilier al ministrului pentru respectivul proiect, pentru că era într-un conflict de interese sau pentru că solicitase anumite date de la universităţi, în interes propriu. Nu este normal ca un inspector, angajat cu carte de muncă de Ministerul Educaţiei, să aibă alte surse de venit. Dacă ANI a demarat o anchetă, înseamnă că ceva nu este în regulă. Este adevărat că şi profesorii se pot implica în astfel de proiecte, dar munca este enormă. Sumele pomenite în proiectul doamnei Vergu sunt fabuloase. Eu nu ştiu ce poate să facă un om ca să-l plăteşti cu 300 de lei pe oră. Dar, se pare că doamna Vergu a devenit expert pe proiecte europene, după ce şi-a demonstrat competenţele ca jurnalist sau consilier al ministrului”, ne-a declarat preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale, Constantin Ciosu.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu, susţine că este imoral faţă de dascăli ca un inspector din Ministerul Educaţiei, cu salarii mult mai mari decât cele ale profesorilor, să fie plătit şi de o firmă particulară. “Nu mă pot pronunţa din punct de vedere legal, dar este problemă de moralitate. Noi am prezentat salariile impresionante ale angajaţilor din minister. Cred că au salarii destul de mari încât să nu mai aibă nevoie de alte venituri, ne-a declarat Hăncescu.
Melania Mandas Vergu recunoştea într-o declaraţie oferită ziarului “Puterea”, pe 8.03.2011, că inspectorul MECTS Traian Şăitan câştigă între 150 şi 300 de lei pe oră de la firma SC Edu-Tim Consultanţă Europeană SRL. “Câştigă cât prevede ghidul solicitantului. Nu poate să câştige mai mult şi nici mai puţin. Sunt tarife foarte clare. Eu nu înţeleg de ce aveţi asemenea mare interes. Domnul Şăitan Traian, ca şi alţi domni colaboratori la mine în proiect sunt plătiţi exact conform tarifelor din ghidul solicitantului. Nu trebuie să vă spun acest tarif, nu am obligaţia să vi-l spun. Acele tarife sunt maximale. Nu e obligatoriu să fie alea. Pot fi alea, sau pot fi mai mici… mai mari în nici un caz. Depinde de tipul de expert. Un expert de tip A are 300 de lei pe oră, un expert de tip B are 200 de lei pe oră, iar un expert de tip C are 150 de lei pe oră, cu taxe cu tot, evident. Nu ştiu exact dânsul din ce categorie face parte. Nici nu are importanţă”, ne-a declarat Melania Mandas Vergu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu