luni, 7 martie 2011

Idila Vergu - MECTS continua

Cu încălcarea legii. Inspector din Ministerul Educaţiei, plătit de firma Melaniei Mandas Vergu. AUDIO

Autor: LAURENTIU MUSOIU • Categoria: Social • Publicat la: 2011-03-07 19:40:21

Un inspector din Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) câştigă între 150 şi 300 de lei pe oră de la firma Melaniei Mandas Vergu, potrivit declaraţiilor fostului consilier al lui Daniel Funeriu. Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) atrag atenţia că această colaborare nu respectă normele legale, putând fi vorba despre incompatibilitate sau conflict de interese. Melania Vergu este însă convinsă că inspectorul MECTS câştigă cât oricare al profesor implicat în proiecte asemănătoare.
Fostul consilier al ministrului educaţiei, Melania Mandas Vergu, a recunoscut pentru ziarul Puterea că, de pe urma proiectului pe fonduri europene desfăşurat de firma sa, un inspector din cadrul MECTS câştigă între 150 şi 300 de lei pe oră.
Inspectorul general la biologie din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), Traian Şăitan, este şi expert coordonator de activităţi de nivel regional din proiectul Practică să înveţi, învaţă să practici, desfăşurat de SC Edu - Tim Consultanţă Europeană SRL, firmă deţinută şi administrată de Melania Mandas Vergu şi de fiul acesteia. După cum recunoşte chiar fostul consilier al ministrului Daniel Funeriu, inspectorul Traian Şăitan înregistrează câştiguri băneşti de la firma particulară. Aserţiunile Melaniei Vergu sunt însă contradictorii, mai întâi fostul angajat al MECTS susţine că Traian Şăitan nu poate să câştige mai puţin decât suma prevăzută în acte, iar, ulterior, revine cu declaraţii diferite pe aceeaşi temă. “Câştigă cât prevede ghidul solicitantului. Nu poate să câştige mai mult şi nici mai puţin. Sunt tarife foarte clare. Eu nu înţeleg de ce aveţi asemenea mare interes. Domnul Şăitan Traian, ca şi alţi domni colaboratori la mine în proiect sunt plătiţi exact conform tarifelor din ghidul solicitantului. Nu trebuie să vă spun acest tarif, nu am obligaţia să vi-l spun. Acele tarife sunt maximale. Nu e obligatoriu să fie alea. Pot fi alea, sau pot fi mai mici … mai mari în nici un caz. Depinde de tipul de expert. Un expert de tip A are 300 de lei pe oră, un expert de tip B are 200 de lei pe oră, iar un expert de tip C are 150 de lei pe oră, cu taxe cu tot, evident. Nu ştiu exact dânsul din ce categorie face parte. Nici nu are importanţă”, ne-a declarat Melania Mandas Vergu. Deţinătoarea firmei SC Edu – Tim Consultanţă Europeană SRL spune că inspectorul Şăitan nu câştigă mai mult decât un profesor. “Contează ce număr de ore are. Nu are normă întreagă la mine, adică… Tarifele astea sunt şi la sindicalişti. Întrebaţi-i pe ei cu cât sunt plătiţi pentru proiectele lor. Toţi sindicaliştii au proiecte. Nu e nimic ilegal. Cât câştigă şi sindicaliştii, şi profesorii, şi inspectorii şcolari, şi oamenii din minister care lucrează în proiecte, atât câştigă şi domnul Şăitan”, ne-a mai spus Vergu.
ANI: „Incompatibilitate sau conflict de interes”
Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) atrag atenţia că inspectorul Traian Şăitan ar putea fi în incompatibilitate. “Inspectorul nu are cum să fie colaborator al acestei firme particulare. Nu are voie. Poate să fie şi incompatibilitate şi conflict de interes. Depinde cum s-a desfăşurat proiectul şi aşa mai departe. Este o problemă”, ne-a declarat un oficial al ANI.
Inspectorul Traian Şăitan nu a putut fi contactat pentru a comenta subiectul.
Traian Şăitan nu este sigura persoană a cărei colaborare cu firma Melaniei Mandas Vergu este pusă sub semnul întrebării. Decanul Facultăţii de Biologie şi Geologie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj este acuzat de rectoratul instituţiei de învăţământ superior că a ajutat la externalizarea serviciilor unităţii. Rectoratul universităţii clujene susţine că firma familiei Vergu nu a contactat conducerea instituţiei de învăţământ superior pentru a solicita o colaborare. Rectoratul şi Consiliul de Administraţie al Universităţii «Babeş-Bolyai» iau act cu stupoare de faptul că pe site-ul firmei de familie Societatea Comercială Edu - Tim SRL, a familiei Melania Vergu şi fiul, Tudor Vergu, se pretinde că Facultatea de Biologie şi Geologie a Universităţii «Babeş-Bolyai» şi Universitatea «Babeş-Bolyai» participă la cunoscutul program trucat al familiei, privind practica studenţilor. Precizăm că nici un consiliu profesoral de facultate şi nici o altă autoritate a Universităţii «Babeş-Bolyai» nu a aprobat vreodată participarea instituţiei la programul POSDRU al familiei Vergu. Faptul că pe site-ul Societăţii Comerciale EDU - TIM SRL apare numele Cristina Dobrotă nu angajează şi nu a angajat decât prin efracţie, Facultatea de Biologie şi Geologie a Universităţii «Babeş-Bolyai»  reprezintă un abuz al persoanelor implicate”, se arată într-un comunicat de presă al universităţii clujene, din 27.02.2011.
 Ascultaţi înregistrarea declaraţiilor doamnei Vergu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu