vineri, 25 martie 2011

Legea Educatiei Nationale. Schimbarea grupurilor de putere sau europenizarea sistemului?


Asociatia profesionala pentru educatie si cercetare- Edu Cer- a  criticat starea actuala de degradare si degenerare din sistemul educational romanesc. Stau dovada toate pozitiile publice disponibile la www.educer.eu si preluate de marile agentii de presa,  in care am idendificat majoritatea problemelor cu care se confrunta sistemul educational (de la cel preuniversitar pana la cel academic) si la fiecare dintre ele am propus solutii de modernizare.
Au trecut aproape trei luni de la promulgarea Legii Educatiei Nationale (LEN) si aproape doua luni de la intrarea ei in vigoare, in 8 februarie 2011. Nu ne asteptam sa se intample minuni peste noapte. Din pacate, primii pasi facuti de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului in aplicarea LEN nu sunt cei care speram sa fie facuti pentru a schimba paradigma si a da o directie noua de europenizare a educatiei si modernizare a statului.
Asa cum am mentionat la http://www.campusnews.ro/stiri-opinii-8309599-blocaj-juridic-aplicarea-legii-educatiei-nationale.htm?cfadac  primul ordin de ministru (OM 3753) privind aplicarea LEN are o legalitate  indoielnica, pentru ca legifereaza implicit peste legea nr. 1/2011, Legea Educatiei Nationale. Universitatile au interpretat art. 3) din acest Ordin de Ministru in sensul ca toate structurile de management si functionare  raman neschimbate, cu toate ca LEN spune  altceva.
Au urmat alte doua ordine de ministru privind aplicarea LEN care au starnit nedumerire, controverse si discutii aprinse, pentru ca vizeza cele mai puternice si importante comisii pentru aplicarea LEN, aflate la interesectia a doua tentatii mari: puterea si banii. Este vorba de OM 3759/09.02.2011 privind numirea membrilor in Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universtiare (CNATDCU) si OM 3794/01.03.2011 privind Consiliul National al Cercetarii Stiintifice (CNCS - organism care distribuie banii cercetarii).
In primul rand ne exprimam dezamagirea pentru lipsa de informatii oferite de  site-ul ministerului www.edu.ro : aceste ordine de ministru, esentiale in reforma invatamantului superior si a cercetarii, nici macar nu sunt disponibile pe site-ul acestei institutii iar pentru a intra in posesia lor e nevoie de ceva efort.
In al doilea rand, trebuie sa mentionam drumul infundat pe care credem ca l-a ales domnul ministru Funeriu in aplicarea LEN, in ceea ce priveste modul de numire a membrilor in cele mai importante comisii. Desi numirile facute de domnia sa sunt in conformitate cu LEN, din pacate  face exact ce au facut toti ministrii educatiei in ultimii 20 de ani: numeste niste persoane (respectabile sau nu, valoaroase sau nu) pe criterii absolut necunoscute. Nu acceptam justificarea ca sunt ‚cei mai valorosi oameni din sistem’. Acesta afirmatie o facea si domna ministru Andronescu.  Asociatia Edu Cer a cerut in repetete randuri ca toate numirile in aceste comisii esentiale in functionarea sistemului sa sa faca prin concurs si selectie publica pe baza de criterii transparente, dincolo de orice dubiu. La aproape doua luni de la numiri nici macar CV-urile  celor numiti in CNATDCU nu sunt disponibile pe site-ul institutiei, o continuare a lipsei de transparenta la umbra careia s-a petrecut falimentul invatamantului romanesc!
Refuzul de a face selectie si concurs public pentru aceste numiri lasa loc liber ‚negocierilor’ si ‚intelegerilor’ care nu mai au in ele nimic academic si pot fi doar expresie a subiectivismului si interesului pe care grupuri de influenta le pot avea la nivel de ministru. Din pacate, domnul ministru nu schimba paradigma sistemului si joaca dupa aceleasi reguli care au dominat 20 de ani sistemul. Din acest motiv nu va fi nimic surprizator daca anul viitor toate persoanele numite, fara concurs public, sa fie schimbate de noul ministru  al educatiei.  Toate, cu exceptia celor care se ‚vor lepada de Funeriu’ si vor spune noului ministru ce rau a facut fostul ministru.
Din acest motiv solicitam ca in cele doua luni de vacanta universitara ministerul sa organizeze concurs public si o selectie transparenta a tuturor persoanelor care vor fi numite in toate comisile prevazute de LEN, pentru ca noul an universitar sa inceapa cu alesi noi si nu cu numiri dictate de diverse interese, mai mult sau mai putin oculte.
In ultimul rand asistam la un blocaj deranjant si care face victime inocente: desi s-au deblocat posturile de asistent si lector in sistemul universitatar, toate concursurile care s-ar desfasura in acest semestru sunt ilegale. Motivul este simplu: conform LEN metodologiile de concurs trebuiau elaborate de CNATDCU si legiferate prin Hotarare de Guvern iar toate posturile trebuiau publicate pe site-ul ministerului cu trei luni inainte de concurs. Faptul ca pana la aceasta data nici macar nu s-au numit comisiile de specialitate CNATDCU, nu s-au elaborat  metodologiile aferente, face ca orice concurs de lector si asistent (care conform LEN ar trebui anuntat cu trei luni inainte pe site-ul ministerului) ce s-ar desfasura pana la incheirea anului universitar (1 iulie 2011), sa fie ilegal pentru simplu motiv ca lipsesc metodologiile de concurs. Victimele inocente acele acestei stari de lucruri sunt tinerii care sunt tinuti someri de doi ani din motiv ca posturile au fost blocate.
In ceea ce priveste numirile in CNCS, regretam  ca n-a fost preluata  practica  intalnita in toate tarile dezvoltate:  membrilor Consiliului si comisiilor CNCS sa le fie interzis sa faca parte din granturi finantate de institutia pe care o conduc. Refuzul de a interzice acest strident conflict de interese in OM 3794/01.03.2011  lasa loc liber unor practici care nu mai au nimic european in ele si permite „trazactionarea” granturilor.
Edu Cer, tocmai pentru ca a fost o sustinatoarea puternica a LEN si a modernizarii educatiei, trebuie sa spuna raspicat domnului ministru: mergeti pe un drum gresit,  care ne separa. Edu Cer nu doreste schimbarea clanurilor ci a paradigmei sistemului educational. Ramane la latitudinea domnevoastra ce drum alegeti.
Consiliul Director Edu Cer 
 Presedinte Stefan Vlaston

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu