luni, 25 aprilie 2011

Islandia revolucion silenciosa

Iata ce am găsit, ce se vehiculează în Spania. Mi s-a părut interesant şi am tradus articolul. Mărturisesc că eu nu am ştiut aceste lucruri.
   Dacă cineva crede că nu există cenzură astăzi, să-mi spuneţi dacă a fost cunoscut  tot ceea ce se întâmplă în Egipt, de ce ziarele nu au spus nimic despre ce se întâmplă în Islanda:
  În Islanda, ţara în care guvernul a fost demis în totalitate , marile bănci au fost naţionalizate, s-a decis să nu se plătească datoria creată în Marea Britanie şi Olanda, din cauza politicii lor financiare rău intenţionate şi s-a creat un grup popular pentru a rescrie constituţia. Şi toate acestea paşnic. O revoluţie împotriva puterii care ne-a adus la criza actuală.
    De ce aceste fapte nu au devenit cunoscute de doi ani:
   Ce se întâmplă dacă alţi cetăţeni UE vor lua exemplu?
   Iată pe scurt, istoria evenimentelor:
  2008. Se naţionalizează cea mai mare bancă din ţară. Se prăbuşeşte moneda, bursa îşi suspendă activitatea. Ţara este în stare de faliment.
  2009. Protestele populare din faţa parlamentului fac să fie convocate alegeri anticipate şi provoavă demisia  primului-ministru şi a  membrilor guvernului în bloc. Continuă situaţia economică nefavorabilă. Printr-o lege se propune  rambursarea  datoriei către GB şi Olandaavând de plată suma de 3.500 de milioane de euro, o sumă pe care toate
familiile islandeze să le plătească  lunar pentru următorii 15 ani la 5,5% interese.
   2010. Oamenii ajung să iasa în stradă şi cer ca această lege sa fie supusă  referendumului.
  În ianuarie 2010, preşedintele refuză să o ratifice şi  anunţă că se va consulta poporul.
  La referendumul, organizat în luna martie  93% din voturi au fost împotriva acestei legi.
  Pentru toate acestea, guvernul începe o anchetă pentru a rezolva responsabilităţile legale ale crizei. Începe arestarea  mai multor bancheri seniori şi directori. Interpolul emite un ordin, şi toto bancherii implicati, pleacă din ţară.În acest context de criză, se alege o adunare pentru a elabora o nouă constituţie care să includă lecţiile învăţate în urma crizei şi pentru a înlocui pe cea curentă, o copie a constituţiei daneze. Pentru a face acest lucru, se merge direct la poporul suveran. Se aleg 25 cetăţeni fără afiliere politică , din 522 care si-au depus candidaturile, pentru care era necesar  să fie majori şi sa aibă sprijinul a 30 de persoane.
   Adunarea constituţională  începe activitatea în februarie 2011 prezintă un proiect de constituţie bazată pe recomandările poporului din diverse reuniuni din întreaga ţară.
   Noua constitutie trebuie să fie aprobată de către actualul Parlament şi de cel care se va forma după alegerile legislative.
Aceasta este scurtă istorie a Revoluţiei Islanda:
- demisia guvernului în bloc,
-naţionalizarea băncilor,
-un referendum pentru a permite oamenilor să decidă cu privire la deciziile  economice,
- închisoare pentru cei responsabili pentru criza şi rescrierea constituţiei de către cetăţeni.
S-a menţionat acest lucru în mass-media europeană?
S-a comentat cu privire la acest lucru in  talksourile politice?
S-au văzut imaginile de la evenimentele la televizor? Bineînţeles că nu.
Oamenii islandezi au fost în măsură să dea o lecţie pentru toată Europa, să se impotriveasca intregului sistem şi să ofere o lecţie de democraţie intregii lumi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu