luni, 12 septembrie 2011

PNL: Funeriu probează încă o dată că există motive temeinice pentru a i se cere demisia



PNL constată că ministrul Daniel Funeriu probează încă o dată că există motive temeinice pentru a i se cere demisia: aşa-zisa "clasificare" a universităţilor, în loc să introducă mai multă ordine în învăţământul superior, creează şi mai multă confuzie, se arată într-un comunicat al PNL, remis Agerpres.


Potrivit PNL, criteriile folosite în această "clasificare" nu sunt suficient de clare şi nu sunt cele europene. Invocarea Asociaţiei Europene a Universităţilor, în sprijinul acestei clasificări, nu este corectă, deoarece această asociaţie nu face clasamente, ci eventual dă sfaturi, evaluează şi informează asupra metodologiei. Există instituţii europene specializate care fac asemenea ierarhizări, instituţii care nu au participat însă la operaţiunea domnului Funeriu.

Mai mult decât atât, în opinia PNL, nu există nicio corespondenţă între "clasificarea" actualului ministru al Educaţiei şi evaluările ARACIS, instituţie specializată în asigurarea calităţii învăţământului superior. Astfel concepută, clasificarea universităţilor pare mai degrabă un instrument de reaşezare a resurselor statului între unităţile de învăţământ, şi mai puţin o formă de a pune ordine, aşa cum clamează ministrul Educaţiei, precizează comunicatul menţionat.

Partidul Naţional Liberal îşi exprimă convingerea că o viitoare evaluare şi clasificare instituţională, alta decât aceea realizată sub egida domnului ministru Daniel Funeriu, va fi mai conformă cu realităţile învăţământului superior românesc. De asemenea, PNL îşi exprimă dorinţa de a vedea realizate şi acele măsuri concrete, legislative şi administrative, care trebuie luate în privinţa acelor universităţi (atât de stat, cât şi private) devenite fabrici de diplome fără prea multă acoperire, universităţi care distorsionează piaţa muncii, dar care se bucură încă de protecţia vinovată a guvernării actuale.

De asemenea, deşi anul anul şcolar preuniversitar este pe cale să înceapă, constatăm că domnul Daniel Funeriu nu a promovat încă, prin ordin de ministru, unele metodologii şi programe de studiu absolut necesare începerii actului de predare-învăţare în învăţământul preuniversitar. Printre restanţele majore ale MECTS privitoare la implementarea Legii Educaţiei se numără şi faptul că nu a fost promovată încă Metodologia de organizare şi desfăşurare a concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar. Aceste concursuri ar fi deschis o cale reală de depolitizare a conducerii grădiniţelor, şcolilor şi liceelor şi în lipsa cărora inspectorii generali şcolari numiţi politic îşi continuă demersurile de numire a directorilor şi directorilor adjuncţi pe criterii strict clientelare.


Partidul Naţional Liberal reiterează solicitarea ca ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, să îşi prezinte demisia din funcţia pe care o ocupă, funcţie care necesită un specialist în acest domeniu esenţial pentru dezvoltarea societăţii româneşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu