duminică, 18 septembrie 2011

Sindicaliştii îi cer lui Funeriu să atace Guvernul






























Federaţia
 Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLIva cere ministrului Daniel Funeriu  conteste bugetul aprobat de Guvern pentru EducaţieSindicaliştii susţin  Funeriu este obligat  atace decizia Cabinetului Bocdeoarece decizia guvernanţilor încalcă prevederile Legii educaţiei naţionale.

Conform Legii 1/2011, pentru Educaţie trebuie alocat minim 6% din PIBGuvernul a amânat aplicarea acestei prevederi a „Legii Funeriu” până în 2014. 
Consilierul lui FuneriuTudorel Urian, a declarat  Ministerul Educaţiei aşteaptă soluţii de la sindicate pentru a rezolva problemele financiare ale dascălilor. 


Bugetul Educaţiei: creşterea procentelor din PIB – amânată

Pentru anul 2011, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului are la dispoziţie un buget de 8,55 de miliarde de lei, cu 50 de milioane de lei sub execuţia bugetară din 2010.
La rectificarea bugetară din august, Guvernul a mai acordat 7,4 milioane de lei pentru finanţarea cheltuielilor cu salariile şi contribuţiile aferente acestora din învăţământul special şi din centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională, ca urmare a creşterii  numărului de posturi din învăţământul special.
Oricum, ca proporţie din produsul intern brut, bugetul Ministerului Educaţiei, cercetării, Tineretului şi Sportului pe anul 2011 este sub 2% din PIB, în condiţiile în care 6% din PIB se stabilise că sunt necesari, prin Pactul pentru educaţie, semnat în anul 2008 de toate partidele parlamentare, la propunerea preşedintelui Traian Băsescu.
Şi Legea Educaţiei Naţionale, adoptată în acest an, prevede că educaţia trebuie să primească 6% din PIB anual, din partea bugetului de stat şi de la bugetele locale, în condiţiile în care şcolile şi liceele au trecut în administrarea primăriilor.
Separat, componentei de cercetare a MECTS ar trebui să i se aloce 1% din PIB, potrivit Legii educaţiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu