marți, 4 octombrie 2011

Coclici (PSD): Îl invit respectuos pe Funeriu să plece, să dea lecţii prin străinătate



Deputatul PSD de Alba Radu Coclici îi cere demisia Ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, pentru ultimele sale declaraţii potrivit cărora ar alege să studieze în străinătate, susţinând că Funeriu încurajează tinerii să plece din ţară, în loc să le creeze un climat propice pentru a studia în România.
Deputatul PSD de Alba Radu Coclici îi cere demisia Ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, pentru ultimele sale declaraţii potrivit cărora ar alege să studieze în străinătate, susţinând că Funeriu încurajează tinerii să plece din ţară, în loc să le creeze un climat propice pentru a studia în România.
"După dezastrul de la cele două sesiuni ale bacalaureatului din acest an, ministrul Funeriu vine acum şi încurajează tinerii să plece din ţară, în loc să le creeze un climat propice pentru a studia în România. Este incredibil cum acest ministru spune nonşalant că ar pleca în străinătate dacă ar avea 18 ani! Ce exemplu oferă el liceenilor din această ţară? Nu oferă nicio alternativă, dar le spune răspicat tinerilor «mai bine plecaţi decât să staţi aici», sau, cu alte cuvinte, «plecaţi fraierilor, că nu-i de stat şi de învăţat în România». Nu am văzut în viaţa mea un asemenea mod de a conduce destinele învăţământului naţional", susţine, într-un comunicat de presă transmis marţi, deputatul PSD de Alba Radu Coclici.
El afirmă că ministrul Daniel Funeriu trebuie să încurajeze tinerii să rămână în ţară, chiar dacă gândirea sa este diferită, având obligaţia, în calitatea pe care o are, să-şi "cenzureze" astfel de opinii.
"Ministrul Educaţiei poate să gândească orice, dar trebuie să le spună milioanelor de tineri din ţara asta că au o şansă aici, nu aiurea prin ţări străine! Chiar dacă el are opinia respectivă, trebuia să şi-o cenzureze, să o ţină pentru el. Ce pretenţii vom mai putea avea în viitor de la tinerii României dacă însuşi ministrul îi invită politicos să înveţe în afară...Nu mă mai mir, în acest context, că învăţământul românesc se duce de râpă cu repeziciune", spune Radu Coclici.
Deputatul PSD este de părere că noile reglementări introduse în vederea creşterii prezenţei elevilor la cursuri nu au efectele scontate, spunând că a primit sesizări de la unele unităţi de învăţământ din judeţul Alba potrivit cărora, din lipsă de fonduri, şcolile au angajat paznici în loc să confecţioneze cartele magnetice de acces, iar aceşti paznici nu mai lasă elevii să intre în şcoală dacă au ajuns cu două-trei minute după începerea orelor.
"Pentru toate aceste tâmpenii, ministrul Funeriu are o singură variantă de urmat: demisia. Toată lumea vede că situaţia din învăţământ nu este normală, numai Funeriu nu! Îl invit respectuos să plece, să dea lecţii prin străinătate, să plece din acest minister până nu distruge total sistemul de învăţământ şi să ne lase tinerii în pace. Du-te Funeriu, du-te şi lasă-ne!", spune Coclici.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, luni, la Timişoara, că dacă ar avea 18 ani ar alege să studieze în străinătate, însă problema nu este că studenţii pleacă la universităţi de peste hotare, ci că nu se mai întorc.
Întrebat de jurnalişti într-o conferinţă de presă susţinută la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB) ce ar face în cazul în care ar avea 18 ani şi ar trebui să aleagă din nou ori să studieze în străinătate ori în România, Daniel Funeriu a răspuns: "Străinătatea (...) Este o falsă problemă aceea a plecării studenţilor români în străinătate. Adevărata problemă este că ei nu se întorc. Problema nu este că un student român pleacă în străinătate. Studenţii francezi pleacă în străinătate, studenţii englezi pleacă în străinătate, studenţii chinezi pleacă. E important ca tinerii noştri să profite de libertatea pe care o au şi studieze în diferite colţuri ale lumii, cei care au aceste posibilităţi", a spus Daniel Funeriu.
Dan Lungu, corespondenti@mediafax.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu