miercuri, 26 octombrie 2011

Preluare din ZIUA de VEST


De ce tolereaza Daniel Funeriu aplicarea discretionara a standardului de pensionare?
Lizica Mihut - un rector mai presus de Legea Educatiei

24 Octombrie 2011 - Echipa De Investigatii Ziua De Vest

Ministrul Daniel Funeriu îşi face un titlu de glorie din faptul că urmăreşte cu cerbicie respectarea prevederilor Legii Educaţiei Naţionale de către toţi cei angrenaţi în sistemul educaţional românesc. Un caz aparte însă demonstrează faptul că, sub patronajul ministrului, la Arad se tolerează încălcarea legii de către rectorul de trei mandate şi vârstă de pensionare, Lizica Mihuţ, de la universitatea de stat unde cadru didactic este chiar tatăl ministrului.

Lizica Mihuţ, rectorul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad (universitate de stat) a împlinit la 9 octombrie frumoasa vârstă de 66 de ani. În loc să se bucure de binemeritata pensie, ca toţi colegii ei de generaţie, Lizica Mihuţ continuă să conducă universitatea, aflându-se la al treilea mandat de rector (contrar prevederilor art. 213 din Legea nr. 1/2011, Legea Educaţiei Naţionale).

Lizica Mihuţ a fost aleasă pentru primul mandat de rector al Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad în anul 2000. În anul 2004, a obţinut al doilea mandat de rector. În 2008, a reuşit printr-o stratagemă (a forţat destituirea rectorului ales, Eugen Rovenţa, pe rol fiind un proces la Curtea de Apel Timişoara, Rovenţa câştigând în primă instanţă contestarea destituirii sale) să obţină al treilea mandat (neconsecutiv) de rector. Problema este că Lizica Mihuţ nu îndeplinea condiţia legii de a nu fi pensionabilă în timpul mandatului de rector. Conform legislaţiei în vigoare, la data împlinirii vârstei de pensionare (Legea nr. 19/2000), salariaţii de sex feminin născuţi în octombrie 1945 împlineau vârsta standard de pensionare pentru limita de vârstă în decembrie 2002, la împlinirea vârstei de 57 ani şi 2 luni. Statutul personalului didactic permitea continuarea activităţii didactice, cu acordul senatului, doar ca profesori consultanţi (Legea 128/1997, art. 53, alin.2). Altfel spus, Lizica Mihuţ trebuia să fie pensionată din decembrie 2002. În ciuda acestui fapt, şi-a continuat al doilea mandat de rector şi l-a obţinut pe al treilea, încă în curs, deşi a împlinit deja 66 de ani.

Coincidenţă sau nu, tatăl ministrului Educaţiei, prof. univ. dr. Ionel Funeriu, este prodecan al unei facultăţi din universitatea de stat arădeană şi coleg de şcoală doctorală cu Lizica Mihuţ, rectorul pensionar. Ministrul Daniel Funeriu aplică deci legea cu două viteze: una pentru universităţile care şi-au scos la pensie toate cadrele didactice peste 65 de ani, vezi cazul UMF Timişoara şi alta pentru universitatea de stat unde predă tatăl său, unde tolerează încălcarea prevederilor propriei sale legi?

Echipa de investigatii Ziua de Vest

Comentariul dvs.!

1 STUDENTUL 2011-10-24 
Pentru incalcarea crasa a prevederilor legale si a principiilor moralitati de etica si deontalogia profesiei de dascal, trebuie ca in termen de 48 de ore factorii responsabili implicati in aceste abuzuri sa-si dea urgent demisia. Un ONG daca sidicat nu exista in acest caz sa faca demersurile necesare la Parchetul General de anchetare (plangere penala sau denunt) a faptuitorilor (incepand cu aiuritu de Funeriu) pentru ilegalitatile flagrante comise.
2 DIAGNOSTICIANUL 2011-10-24 
In Ro sunt tolerate toate mizeriele rezultate din naravurile odiosilor sai urcati in functii publice pe cai imorale.. RO este pe o cale abisala de unde nimeni nu o mai poate salva. Atata timp cat sistemul de sanatate si cel de invatamant sunt complet prabusite nu mai exista alte mijloace de rezolvare pentru a face natiunea romana sa performeze.
3 fane blaston 2011-10-24 
Pt. dl. Vlaston, cateva precizari: Ionel Funeriu, prodecan de doua ore/saptamana la Arad, a incheiat anul univ. la catedra si este coleg de scoala doctorala cu Lizica Mihut; Lizica Mihut este pensionabila din 2002, deci al doilea mandat trebuia sa il incheie conform legii vechi si al treilea nu ar fi avut obiect (dar, are!!!).Dl. Vlaston a fost sesizat si asupra altor probleme (MARI) legate de numele Lizica Mihut dar a preferat sa nu se pronunte. Doamna MIhut a facut lumina in acest caz, spunand in Senat de ce... si pentru ce sume...
4 Stefan Vlaston 2011-10-24 
Tatal lui Funeriu a demisionat in februarie 2011, nu mai este nini prodecan nici nimic altceva. Lizica Mihut isi mentine mandatul de rector, ca-i da voie Legea 1/2011, pana la expirare, adica pana in martie 2012, chiar daca a indeplinit conditiile de pensionare. Marga este in aceiasi situatie. Grav este faptul ca incearca sa inventeze Consilii Academice, cu atributii executive, in care sa aiba acces si pensionari, peste Carta Universitara, cu regulamente interne. Sper sa nu-i mearga.
5 student aradean 2011-10-24 
Cum de a aparut asa ceva pe ARC? Lizica Mihut s-a laudat ca a cumparat-o pe doamna Alina Mungiu de mult, platind articole publicate de aceasta in ziarul sau, Observator aradean...
6 Cornel 2011-10-25 
Vlaston s-a prins ce se intampla si are dreptate. Ce a fost pina acum nu se mai poate indrepta. Grav e ce pregateste doamna Lizica Mihut. Uitati-va pe site-ul uav.ro la Alegeri sa vedeti regulamentul consiliului academic unde presedintele e mai ceva ca rectorul. Unde mai pui ca alegerile de rector vor fi in 30 martie si nu pina la 1 martie cum scrie in lege.
7 Iacob Merca 2011-10-25 
Universitatile astea din Arad sunt o rusine pentru vestul tarii. Intrebati studentii ce se intampla acolo, cum trec prin examene ca rata prin apa, cum e la mastere etc. Ele trebuiau de mult desfiintate dar, de, ai un tata profesor acolo...Cum a reusit Funeriu sa iasa din tara in Franta cand era imposibil asa ceva pe vremea lui Ceausescu? Iar taica-su preda in Franta, numai daca te aveai bine cu securitatea se putea asta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu