duminică, 20 noiembrie 2011

Tokes le cere europenilor să ia măsuri împotriva "politicii românizării" din Transilvania

Tokes le cere europenilor să ia măsuri împotriva "politicii românizării" din Transilvania
Europarlamentarul român Tokes Laszlo a solicitat Grupului de Muncă al Minorităţilor Tradiţionale din cadrul Parlamentului European (PE) să ia măsuri împotriva politicii românizării din Transilvania, act care, spune el, ar fi vizibil mai ales în sistemul de învăţământ, scrie realitatea.net, care citează NewsIn.
La solicitarea lui Tőkés László, în cadrul şedinţei Minorităţilor Tradiţionale de joi, organizată în sediul PE de la Strasbourg, a fost dezbătută situaţia învăţământului universitar din România, în mod special conflictul legat de secţia maghiară a Universităţii de Medicină şi Farmacie de la Târgu Mureş, potrivit site-ului oficial al europarlamentarului.
Vicepreşedintele PE a susţinut în faţa colegilor săi europeni că în România se practică politica românizării de zeci de ani, fapt ce se face simţit mai ales în sistemul universitar. Tőkés a dat drept exemplu situaţia secţiei maghiare din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie de la Târgu Mureş, dar a subliniat că acest caz nu este unic.
El a menţionat faptul că în 1959 a fost desfiinţată Facultatea independentă Bolyai, afirmând că regresul învăţământului în limba maghiară este o practică de mai multe decenii. Tőkés László a mai susţinut că starea generală de la Universitatea Babeş-Bolyai este bine oglindită de represaliile universitare împotriva profesorilor Hantz Péter şi Kovács Lehel, cărora le-ar fi fost desfăcute contractele de muncă deoarece au luptat pentru inscripţii bilingve. Potrivit lui Tokes, această politică de stat ar fi contribuit la procentul actual de doar 20% al maghiarilor din populaţia Transilvaniei şi a subliniat că măsurile care duc la asimilarea maghiarilor se desfăşoară şi în prezent.
În final, el a solicitat UE să adopte un sistem de norme care asigură drepturile minorităţilor. La rândul lor, membri MI prezenţi la şedinţă au condamnat ilegalităţile care s-ar desfăşura la Universitatea de Medicină şi Farmacie de la Târgu Mureş, menţionând că situaţia facultăţii mureşene arată gradul de democraţie şi statul de drept în România.
Susţinătorii separării secţiilor română şi maghiară la UMF Târgu Mureş doresc ca secţia cu predare în limba maghiară să fie total autonomă în cadrul Universităţii.
SURSA : Cotidianul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu