joi, 16 februarie 2012

Daniel Funeriu, victima propriei politici

Fostul ministru al educaţiei, Daniel Funeriuarvrea  predea într-o universitate de stat, dar esteîmpiedicat de legislaţia pe care chiar el a susţinut-o.

de Laurenţiu Muşoiu - Puterea.ro


Surse apropiate fostului ministru al educaţiei, DanielFuneriususţin  acesta ar dori  predea într-ouniversitate de stat. Fostul demnitar nu se poate angaja însăîn nici o instituţie de învăţământ superior, după ce chiar el arefuzatîn timpul mandatuluicererea de scoatere la concurs a posturilor din universităţiblocate printr-oOrdonanţă de Urgenţă a guvernului Bocsusţinând ca acestlucru  fie făcut de noile senate universitareAstfel,profesorii nu pot concura pe catedrele din universităţi decâtcel mai devremeîn anuluniversitar viitor.

Singura speranţă pentru Funeriu esteînsănoul ministruCătălin Baba, care ar puteadecide scoaterea la concurs a catedrelor printr-un ordin“Îl invităm pe domnul Funeriu se înscrie în Alma Mater şiîmpreunăsă-l convingem pe domnul ministru Baba deblocheze posturile”, ne-a declarat preşedintele Federaţiei Sindicale “AlmaMater”, AntonHadăr.

Profesor universitar cu 11 clase?

Fostul ministru Ecaterina Andronescu aminteşte  Daniel Funeriu nu deţine în acestmoment o catedră într-o universitate din România şi va trebui  promoveze un concurs.“Domnul Funeriu nu se poate angajacât timp posturile sunt blocateŞi când se va eliberaun post, domnia sa va trebui  susţină un concurs pentru angajare, ca toţi ceilalţiÎn plus, nu ştiu dacăîn acest moment, dânsul întruneşte toate condiţiile pentru a preda într-ouniversitate (n.r. - Funeriu nu şi-a echivalat studiile). Nu este singura decizie greşită adânsului. A decis ca vârsta de pensionare în universităţi  fie de 65 de aniÎn acestmoment avem probleme mari cu personalul didactic de predare”, ne-a declarat EcaterinaAndronescu.

Vicepreşedintele Comisiei pentru învăţământ de la Camera Deputaţilor, Cătălin Croitoru, îl consideră pe Funeriu o victimă a propriei reforme. “El a blocat posturile din universităţile de stat. Ce-şi face omul cu mâna lui... Acum suportă consecinţele unei reforme originale pecare susţine  el a conceput-o. Dânsul nu şi-a echivalat nici studiile. Ministru a putut  fie cu 11 clasedar nu poate preda în universităţi. E interesant de urmărit prin ce metodădânsul va reuşi  ocupe un post într-o universitate. El ar trebui  fie primul exemplu Legea Educaţiei se aplică”, ne-a declarat Croitoru.
Daniel Funeriu a terminat 11 clase în România, continuându-şi studiile în străinătate. Funeriu a refuzat să-şi echivaleze studiile, cât timp a ocupat fotoliul de şef al Educaţiei.

Vor ajunge şi alţii în situaţia lui

Fostul director general din Ministerul Educaţiei, Gheorghe Rădulescu, spune că Daniel Funeriu este doar primul ex-membru al guvernului Boc ce a ajuns victimă a propriei politici. “Daniel Funeriu trebuia să realizeze că funcţia de ministru nu este veşnică. El este primul care a ajuns victima propriei politici. Vor ajunge şi alţii în situaţia lui. A avut posibilitatea să deblocheze posturile, dar a spus că lasă senatele universitare să facă acest lucru”, ne-a explicat Rădulescu.

Măsură comunistă

Pentru puţin timp, Daniel Funeriu a lăsat impresia că va debloca posturile din învăţământul superior. “În cazul deblocării, ministerul pregăteşte o analiză, împreună cu universităţile. Vom cere în câteva zile de la universităţi situaţii pe acest domeniu. Vom vedea în ce măsură este nevoie de deblocarea anumitor posturi. Este vorba aici mai ales de posturile de intrare în sistem, mă refer la asistenţi şi până la nivel de lectori”, a declarat Daniel Funeriu în toamna lui 2010. Iniţiativa lui a rămas însă doar la nivel de promisiune.

Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj a acuzat în repetate rânduri Ministerul Educaţiei că prin blocarea posturilor în învăţământul superior limitează performanţele mediului universitar. “Concursurile pe posturi didactice au fost oprite de actualul Guvern, în mod abuziv şi ilegal, în 2009 şi în 2010. Rectoratul şi Consiliul de Administraţie au atras atenţia, în memorii repetate adresate Ministerului Educaţiei şi în proteste publice, căoprirea concursurilor pe posturi didactice este o măsură ilegală din partea actualului Guvernuniversităţile nefiind instituţii bugetare, ci, conform Legii finanţelor publice, instituţii publice finanţate din venituri proprii. Este o măsură care nu s-a mai luat în România din 1985 şi nu s-a luat în nici o altă ţară, este o măsură care împiedică universităţile din România să intre în primele sute de universităţi din lumeeste o măsură care nu aduce economii la buget”, au spus reprezentanţii UBB.

Condiţii excepţionale

Singura şansă reală a fostului ministru Daniel Funeriu de a ocupa o catedră într-o universitate de stat este dată de Ordonanţa de Urgenţă nr. 109, aprobată de Guvern pe 06.12.2010, ce permite ocuparea unor posturi în universităţi “în condiţii restrictive”. “În cursul anului universitar 2010—2011 se pot scoate la concurs posturi de preparator universitar, asistent universitar, lector universitar/şef de lucrări, cu încadrarea în limita numărului de posturi vacantate prin ieşirea din sistem, după intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 34/2009, aprobată prin Legea nr. 227/2009, cu modificările şi completările ulterioare, conform metodologiei stabilite prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului”, se arată în Articolul II al OUG 109/2010.

Nu poate nici fochist

Cu cele 11 clase, ex-ministrul s-ar fi putut angaja pe post de fochist, laborant, îngrijitor sau paznic. Însă nici acest lucru nu mai este posibil, deoarece chiar el a cerut universităţilor, printr-un ordin, să reducă numărul personalului auxiliar. Printr-un ordin din august 2010, rectoratele universităţilor de stat au fost informate că trebuie să reducă numărul angajaţilor din cămine şi din cantine, astfel încât acesta să fie în conformitate cu noile norme impuse de MECTS. Începând cu data de 1 septembrie, pentru universităţile de stat “este prevăzut numărul ce urmează a se finanţa de la bugetul de stat, respectiv din venituri proprii şi subvenţii de la bugetul de stat”, se arată în ordinul de ministru. După aplicarea ordinului ministerial, personalul auxiliar al unităţilor de învăţământ superior de stat a fost redus cu aproximativ 15%.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu