vineri, 10 februarie 2012

FUNERIU ŞI COTIZAŢIA SINDICALA. SUME ÎN VALOARE DE MILIARDE NEACORDATE CADRELOR DIDACTICE

Este greu de descris supărarea fără margini a ex-ministrului Funeriu, generată de situaţia în care el nu mai poate continua reforma educaţiei, mai pe înţelesul tuturor, nu poate distruge tot ce mai era de distrus în acest domeniu.

În 8 februarie a primit însă vestea „bună” a  respingerii acţiunii introdusă la Curtea de Apel Bucureşti - Secţia Contencios administrativ, de către cele 3 federaţii sindicale  din învăţământ pentru suspendarea  aplicării anexelor  nr. 2 şi nr. 4  la  ordinul comun al ministrilor educaţiei , internelor şi finanţelor, publicat în MO din 1.11.2011.

În acest context a fost organizată de urgenţă o conferinţă de presă în care personajul nostru, fidel crezului său de a sluji, cu încăpăţânarea-i cunoscută şi  cu obedienţă, o cauză demult  pierdută, nu a pregetat să lanseze în continuare mesaje pe cât de neadevărate , pe atât de toxice pentru opinia publică dar şi pentru salariaţii din învăţământ.

Ex-ministrul Funeriu in cadrul conferintei de presa de la MECTS a declarat: "fondul de salarii la nivelul Ministerului Educatiei era pe undeva de 7,7 miliarde de lei, 1% reprezenta aproximativ 70 de milioane de lei, anual. Bani care intrau direct in conturile sindicatelor"  cu titlul de cotizaţie (n.r).

Oare domnul Funeriu este doar greşit informat  sau lansează cu bună ştiinţă o  serie de date false pentru a induce în eroare şi pentru a manipula  opinia publică , în sensul dorit de actuala putere?
1. In primul rand fondul de salarii conţine şi contribuţia angajatorului, deci discutăm despre maxim 5 miliarde/an.
2. Cotizaţia de sindicat este de maxim 1% din venitul  brut al  angajatului, deci maxim 50 milioane/an, dacă toţi salariaţii ar fi membrii de sindicat. Doar 70% sunt. Deci suma despre care se vorbeşte este şi mai mică.
3. Nu toate sindicatele  au stabilit  cotizatia la nivelul de  1%.  Unele organizaţii încasează chiar  o cotizatie de 3 lei/luna/membru. Iată alt motiv pentru care milioanele la care se referă  ex-ministrul  trebuie diminuate.
4. La nivelul  federaţiilor sindicale din învăţământ  ajunge doar echivalentul a  câţiva lei,  lunar pentru fiecare membru.  Restul rămâne in organizaţia de bază,  de judeţ/sector unde banii sunt folosiţi pentru programe sociale, cursuri de formare, bilete de odihnă, cadouri sau tichete cadou, plata juriştilor pentru acţiuni în instanţă , etc.
Execuţiile bugetare ale sindicatelor şi ale federaţiilor se găsesc pe site-ul Ministerului  Finanţelor Publice.

Dar de unde a apărut supărarea  lui Funeriu pe miscarea sindicală?  Totul a pornit exclusiv  de la bani ! Iată câteva informaţii din culisele “afacerii”.

1. Ex-ministrul Funeriu a fost instalat in decembrie 2009 când cadrele didactice aveau de primit 100 euro/an (bani pentru cărţi de specialitate). Ministrul a acordat doar 33 euro.
 
 Adică nu a acordat unui număr de 270 000 de cadre didactice câte 67 euro, totalizând , in 2009, 18 milioane de euro. Aceşti bani au fost furaţi salariaţilor din învăţământ de către ministru şi nu de către sindicate !

Atunci sindicatele au mers in instanţă şi au recuperat pentru fiecare membru aceşti bani.
18 milioane de euro, pe care şi in acest an ii mai plăteşte ministerul. Fiind drepturi materiale nu intră sub incidenţa legii care amână aceste plăţi până in 2016.

2. Văzând că pierde procesul şi este nevoit să acorde aceşti bani dl. Funeriu  a venit, in mai 2010 cu o lege care abroga definitiv  acordarea a  100 de euro pentru cărţi.
Prea târziu.Deja procesele erau începute de către sindicate ,  deja se creease precedentul şi încă  
27 milioane de euro in 2010, poate ceva mai puţini,( gândind că nu toate sindicatele a întreprins acţiuni în instanţă) , trebuie să fie înapoiaţi cadrelor didcatce de către Funeriu.  Aceste  procese încă sunt pe rol şi este foarte important , din punctul lui de vedere,să fie cât mai puţini angajaţi reprezentaţi.

3  Pentru aceasta, ministrul educaţiei a iniţiat şi  emis, în iunie 2011 ordinul comun, care a fost semnat succesiv  de ceilalţi doi miniştrii şi a fost publicat în Monitorul oficial abia la 1. 11. 2011. Unul din efectele produse este acela că , prin programul informatic de calcul al salariilor, comandat de catre MECTS, cotizaţia sindicală, dar şi ratele la CAR şi băncile comerciale nu mai pot fi reţinute pe statul de plată de către unităţile de învăţământ, chiar dacă membrii de sindicat şi-au dat consimţământul scris pentru acest demers. 
Intenţia lui Funeriu a fost  aceea de a destructura mişcarea sindicală din învăţământ, de a diminua semnificativ efectivele , astfel ca în instanţă să fie reprezentate cât mai puţine persoane, membri de sindicat, în speranţa că “datoriile ”Guvernului faţă de aceştia vor fi  diminuate.

4. Miza insa nu este numai aici. În octombrie 2008 a fost votata Legea care prevedea majorarea salariilor cu 33,34%/luna pentru fiecare cadru didactic , respectiv didactic-auxiliar. In  decembrie 2009 ,sindicatele aveau deja câştigate procese care  vizau plata diferenţelor salariale pentru perioada octombrie 2008-decembrie 2009, adică 5 salarii pentru fiecare angajat.  
Sumele pot fi estimate la cca.
3,2 miliarde lei (7,7 miliarde pentru 12 luni). Sume pe care sindicatele din preuniversitar le-au castigat pentru membri  lor.
Jale mare in Guvernul BOC.
În decembrie 2009 a fost adoptată  Legea salarizării unitare, prin care s-a intenţionat stoparea  acestor procese. Surpriză !  Sindicatele câştigă in instanţă chiar în baza acestei legi ,a salarizarii unitare.
Prin această lege au fost furate de către guvern şi domnul Funeriu, nu de către sindicate, alte drepturi cum sunt premierea de 2%, salariul de merit, sporul de doctorat etc.

5.Ce face domnul Funeriu?
Vine , in mai 2011, cu o nouă lege de salarizare specială, numai pentru invăţământ, deşi, in decembrie 2010,  domnul Boc a mai emis o altă lege a salarizării unitare in sistemul bugetar.
Pe aceasta lege sunt cele mai multe procese in desfăşurare la aceasta ora. Acestea  odată câştigate ar obliga Guvernul  la plata altor miliarde bune.

6. În ce constă mesajul “toxic ” şi manipularea grosolană lansată de către Funeriu & comp ?
Sunt multi salariaţi din învăţământ, membri sau foşti membri de sindicat care au de primit diferenţe salariale care echivalează pe puţin cu salariul pe un an de zile. Asta inseamna cotizaţia pe care ar plăti-o in 1.200 de luni, adică in 100 de ani de activitate, adica in 2,5 "vieti" de salariat. Pe unii, Funeriu şi acoliţii lui i-au “lămurit” că este mult mai consistentă cotizaţia de sindicat de 1% ,decât peste 50% din salariu furate de el ( 33,4% prin neaplicarea  Legii nr. 221/2008 şi 25% luaţi prin Legea 118/2010). Dacă domnii  Boc şi Funeriu au încălcat  într-o manieră inadmisibilă legislaţia până acum, sfidând flagrant principiile statului de drept (prin neexecutarea sentintelor judecatoreşti), vina a fost aruncata tot pe sindicate: "Ei,şi ? ce au făcut sindicatele ? ce au obţinut? plătiţi cotizaţie degeaba; eu v-am ajutat să nu o mai plătiţi". Miza guvernului Băsescu şi a lui Funeriu este însă cu mult mai mare : să slăbeasca sau chiar sa anuleze capacitatea sindicatelor  de a cere , în numele membrilor , sumele datorate de stat, adică a acelor sume care echivalează cu salariul pe un an de zile. Pentru că nici un salariat nu va avea posibilitatea să ceară individual guvernului restituirea datoriilor şi nici curajul să ceară acest lucru directorului de şcoală. Este de reţinut următoarea afirmaţie a unui înalt oficial al MECTS, susţinută in faţa aleşilor dintr-un judet: "cadrele didactice au curajul să protesteze pentru că au stabilitate pe post cel puţin un an de zile; trebuie să facem ceva sa anulăm aceasta facilitate".  !? Intimidare , şantaj ? Hotărâţi Dvs.
Este limpede că decizia din 8.02.2012 a  Curţii de Apel Bucureşti, de a respinge acţiunea celor 3 federaţii sindicale este luată în urma unei puternice presiuni politice, miza fiind sumele uriaşe pe care MECTS , respectiv guvernul au a le restitui salariaţilor din învăţământ, în urma celorlalte procese câştigate sau aflate pe rolul instanţelor.
Declaraţiile ex-ministrului educaţiei, din conferinţa de presă de la MECTS se dovedesc a fi încă odată mincinoase,   atunci  când a afirma, în 8.02.2012, că  doar 7- 8% , adică 23 000 din totalul celor 270000 de salariaţi din învăţământ au mai plătit cotizaţie sindicatelor, după punerea în aplicare a  ordinului comun, iar sumele nu au mai fost reţinute pe statele de plată.  Eroarea provine şi din faptul că nu toate sumele au fost prezentate spre a fi operată deducerea cotizaţiei din baza impozabilă. În această  situaţie programul EDUsal nu poate indica numărul total al membrilor care au achitat, lunar ,  cotizaţia. Documentele transmise în aceste zile, de către organizaţiile sindicale demonstrează că pierderile suferite prin neîncasarea cotizaţiei  nu sunt foarte mari , uneori sunt chiar nesemnificative . Aceste înscrisuri vor fi depuse la dosarul cauzei prin care cele trei federaţii din învăţământ , vor solicita  instanţei recuperarea prejudiciului. Multe organizaţii au informat că nu au înregistrat , în final nici un prejudiciu. Acest fapt demonstrează  că, în ciuda dezinformării grosolane lansate de către ex-ministrul Funeriu, majoritatea salariaţilor din învăţământ manifestă încredere în sindicatele lor şi în tot ceea ce acestea întreprind pentru promovarea  intereselor  membrilor lor.
Sindicatele din învăţământ  încă există şi sunt aici pentru a apăra în continuare interesele membrilor şi pentru a  contracara manipularea pe care persoanele din anturajul puterii o practică , chiar şi atunci când, prin forţa împrejurărilor nu mai deţin nici o funcţie oficială.
8.02.2012 - FEN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu