marți, 7 februarie 2012

Repetenţi la grupa mare

Mii de copiinăscuţi în primele şase luni ale anului2007, nu împlinesc vârsta de înscriere în clasapregătitoareConfuziile legislative îi obligă peaceştia  repete încă un an grupa mare de lagrădiniţăBaza materială din şcoliadecvată acestuinivel de pregătirelipseşte cu desăvârşireiarprimăriile nu au baniProgramele şcolare nu aufost definitivate la Institutul de Ştiinţe aleEducaţieiÎnvăţătorii nu sunt pregătiţi pentruaceastă clasă.

“Semnalez o aberaţieavând metodologia de înscriere înfaţă. Personal, în acest moment, nu reuşesc  găsesc o explicaţie pentru băieţelul meuprecum  va mai face încă o dată grupa mare, doar pentru faptul  e născut în ianuarie2007. Asta în ciuda faptului  este perfect capabil intelectualpsihic şi fizic  urmezeclasa pregătitoare. S-a gândit cineva la impactul emoţional ce îl poate avea această situaţieasupra unui copil normal, care a înţeles  mersul firesc este spre înaintespre «clasapregătitoare»?”, ne-a declarat Gabriela Feraru, mama unui copil născut în 2007. Acelaşipărinte a semnalat o altă aberaţie legislativă privind argumentul de înscriere bazat pelimita de vârstă stipulată: “Nu mi se pare corect, conform metodologiei de înscriere, ca uncopil ce împlineşte 6 ani pe 31 august 2012  poată fi înscris la clasa I, doar pentru  afrecventat anul acesta grupa mare, iar altul care e născut pe 1 septembrie  treacă maiîntâi prin «evaluarea dezvoltării psihosomatice ce atestă pregătirea copilului pentruparcurgerea cu succes a clasei pregătitoare» şi abia apoi  vedem dacă e înscris”, a sesizatpărintele Feraru.

Fără bază materială

Nici o şcoală nu e pregătită  organizeze clasa pregătitoare. Nu există bază materialăadecvată, programe şcolare (curricula şcolară), învăţători calificaţi. “Măsura legislativă vacrea o bulversare fără precedent în învăţământul primar. Este o eroare de fond. În primul rând, nu există un studiu de impact. Baza materială nu este pregătită. Mobilierul şcolar, materialele didactice costă mulţi bani şi primăriile nu au fonduri destinate pentru aşa ceva. Mai mult, instalaţiile sanitare trebuiesc schimbate. WC-urile sunt înalte pentru un copil de 6 ani. Un alt aspect important ţine de faptul  până la această oră nu se ştie exact numărul de elevi. Recensământul început e inutil şi nu înţeleg de ce nu este preluat numărul de înscrişi de la grădiniţe. Ministrul educaţiei susţine  sunt 20.000 de copii în afara sistemului. Dacă e aşa, aceştia vor veni la clasa pregătitoareProgramele şcolare sunt înlucru, dar timpul este foarte scurt. Învăţătorii şi părinţii nu ştiu ce vor face copiii la clasă. Cadrele didactice nu sunt pregătite pentru acest nivel de şcoală”, ne-a declarat Gheorghe Rădulescu, preşedintele Agenţiei de Evaluare şi Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar.

Alexandru Calmâcu - Puterea.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu