miercuri, 14 martie 2012

Înfiinţarea liniei maghiare de studiu la UMF Târgu-Mureş este imposibilă momentan

Constantin Copotoiu, rectorul UMF Târgu-Mureş, confirmă imposibilitatea creării liniei maghiare de studiu în momentul actual

Constantin Copotoiu, rectorul UMF Târgu-Mureş, confirmă imposibilitatea creării liniei maghiare de studiu în momentul actual

 
În momentul de faţă, înfiinţarea liniei de studiu în limba maghiară la UMF Târgu-Mureş nu poate fi realizată din motive tehnice. Conform Legii Învăţământului, fiecare 5 studenţi trebuie să beneficieze de aportul unui cadru didactic, iar acest lucru nu poate fi realizat în condiţiile separării liniilor de studiu.
La UMF învaţă 1750 de studenţi maghiari, din totalul de 4500 ai universităţii, iar întreg personalul educativ maghiar al UMF totalizează 161 de posturi. În prezent, UMF-ul funcţionează ca un întreg, în limbile română, maghiară şi engleză, pentru că există cadre didactice care completează posturile maghiare şi invers. Dacă ar fi înfiinţată linia de studiu maghiară, la 161 de cadre didactice ar putea studia 805 studenţi maghiari, adică mai puţin de jumătate decât cei ce studiază în condiţiile actuale. "Cine îşi doreşte să se piardă atâtea locuri pentru studenţii maghiari?", întreabă rectorul UMF, Constantin Copotoiu.
Nici completarea posturilor lipsă în urma concursurilor nu este încă o soluţie viabilă. În vara anului trecut a fost organizat un concurs pentru ocuparea a şase posturi didactice la secţia maghiară, dar acestea au rămas neocupate, din cauză că nimeni nu s-a prezentat la concursul de angajare. 
SURSA : ADEVARUL.RO

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu