miercuri, 2 mai 2012

Antonescu: Hotărârea privind UMF Tg. Mureş va fi ABROGATĂ în prima şedinţă de Guvern


Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că "este convenit" faptul că în prima şedinţă a Guvernului Ponta va fi abrogată Hotărârea de Guvern privind UMF Târgu Mureş.
Potrivit lui Antonescu, Hotărârea de Guvern privind UMF Târgu Mureş reprezintă o prioritate absolută şi un lucru de nediscutat.
"Este covenit că, în prima şedinţă de guvern, una dintre primele măsuri care va fi adoptată va fi anularea, abrogarea acelei hotărâri de guvern. Noi nu suntem nici caraghioşi, nici nu glumim, nici nu ne jucăm cu asemenea lucruri. În momentul în care am hotărât că este o chestiune pentru care merită să plece un guvern, una dintre cele trei pentru care am făcut moţiunea de cenzură, a plecat Guvernul şi cum am putea să păstrăm această hotărâre?", a spus Antonescu.
El a arătat că PNL este interesat să discute cu reprezentanţii maghiari din mediul academic, dar nu cu UDMR, pe tema autonomiei universitare.
"PNL nu s-a dus, la guvernare fiind sau nu, să facă ordine în vreo universitate, să întrebe ce părere are Senatul, profesorii, studenţii. Asta s-a întâmplat la Târgu Mureş. (...) Suntem oameni politici care am făcut foarte mult, şi uneori cu riscuri electorale, pentru drepturile minorităţilor, în primul rând a celei maghiare din România", a declarat Antonescu.
Întrebat dacă nu riscă USL să nu mai aibă o colaborare cu UDMR pe plan parlamentar, prin această decizie, Crin Antonescu a afirmat: "Nu este visul vieţii mele de politician să am colaborare cu UDMR în plan parlamentar. Apreciez colaborarea cu oricine, am colaborat în mai multe rânduri cu UDMR, şi la putere şi eu, care sunt mai bătrân, şi în opoziţie. Noi nu luăm decizii în funcţie de sprijinul sau colaborarea UDMR, UNPR, PSD sau PNL".
Antonescu a menţionat că, dacă este vorba de "spulberat", pericolul îi pândeşte pe alţii, nu pe ei.
"Putem să nu colaborăm acum cu UDMR, poate vor fi alte lucruri în care vor considera că e bine să colaborăm. Putem, de exemplu, la căutarea unei formule de a avea alegeri mai devreme de noiembrie, suntem interesaţi şi noi şi ei", a mai declarat Antonescu.
Premierul desemnat Victor Ponta a susţinut, miercuri, după şedinţa CExN, că nu s-a discutat în PSD despre anularea HG privind UMF Târgu Mureş, el precizând că aceste discuţii vor avea loc în USL şi că i s-ar părea neserios din partea sa să vorbească şi să se comporte ca şi cum ar fi la guvernare.
"Deciziile se iau marţi, în şedinţa de Guvern, dacă Parlamentul va acorda votul de învestitură. Mi se pare neserios din partea mea să vorbesc ca şi când aş fi la guvernare. Voi fi prim-ministru cu puteri depline numai dacă Parlamentul, luni, îmi va acorda votul de învestitură. O să vorbesc ca prim-ministru în deplinătatea atribuţiilor sale numai dacă Parlamentul îmi acordă această încredere", a spus Ponta, răspunzând astfel unei întrebări care viza măsura ca Guvernul său să anuleze HG privind UMF Târgu Mureş.
Întrebat dacă în partid s-a discutat despre anularea HG, Ponta a răspuns: "Nu, vom discuta la USL".
"Vă comunic deciziile politice imediat ce se iau, iar decizia politică a mea este de a mă comporta până luni doar ca prim-ministru desemnat", a spus Ponta.
Anterior, surse din PSD au declarat pentru MEDIAFAX că premierul desemnat Victor Ponta le-a spus, miercuri, membrilor Consiliul Executiv Naţional (CExN) al PSD, că prima decizie a Guvernului său după învestire va fi să anuleze HG privind Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş.
Conform surselor citate, Ponta le-a spus preşedinţilor de organizaţii judeţene ale partidului, reuniţi în CExN, că prima decizie a Guvernului său după învestire va fi să anuleze HG privind Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş.
Hotărârea de guvern privind înfiinţarea liniilor maghiare de studii la UMF din Târgu Mureş a fost aprobată la sfârşitul lunii martie de Cabinetul UngureanuActul normativ stabileşte că la universitate va fi înfiinţată o nouă Facultate, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză.
Respectiva HG a fost una dintre temele moţiunii de cenzură a USL în urma căreia a căzut Guvernul Ungureanu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu