luni, 25 iunie 2012

Din cine e compusa “comunitatea stiintifica” care cere demisia lui Ponta: o “asociatie on-line” cu 69 de membri marca Funeriu

Zdrobitoarea majoritate a presei de o anume orientare anunţă răsunător şi cu mare promptitudine că reprezentanţii comunităţii ştiinţifice şi ai cercetătorilor români cer demisia primului ministru Victor Ponta pe motiv de.. plagiat. Realitatea este însă, bineînţeles, alta. Mica dar brava auto-intitulată asociaţie a comunităţii ştiinţifice româneşti Ad-Astra este cea care a făcut această hotărâtă solicitare.
Din cine e compusa comunitatea stiintifica care cere demisia lui Ponta: o asociatie on line cu 69 de membri marca Funeriu 1147
Foto: gandul.info
Nici pe departe o reprezentantă autentică a intelighenţiei ori a comunităţii ştiinţifice, asociaţia Ad-Astra este de fapt, după cum certifică şi pagina sa de internet, un ”proiect online pentru comunitatea ştiinţifică” din România. E oarecum logic ca ea să fie pentru comunitatea din România, fiind în mare parte populată cu minţile luminate din.. străinătate. Paradoxul care face însă ca membrii acestui proiect să fie în mare parte membri ai unor comunităţii ştiinţifice.. străine se află chiar în capul listei iluştrilor săi reprezentanţi postată pe site:
1. Lucian Ștefan Ancu, Laboratory for High Energy Physics, University of Bern, Bern, Elveţia
2. Danalache BA, Université de Montréal (CRCHUM), Montreal, Canada
Şi brusc ne aducem aminte că şi domnul actualmente consilier prezidenţial Funeriu, fost ministru al Educaţiei, cel care a fost suspectat că a stat în spatele al-chimicei dezvăluiri politice din revista ştiinţifică Nature, a fost ani de-a rândul un reprezentant al acestei comunităţi a oamenilor de ştiinţă din diaspora, în calitatea sa de chimist. Nici diploma de bacalaureat, ascunsă cu dârzenie de ochii indiscreţi ai presei româneşti, nu a fost obţinută de savantul de renume european Funeriu tocindu-şi coatele pe sărăcăciosele bănci ale liceelor ţării triste pline de humor amintind de Bacovia, ci tot în străinătate.
După cum se poate lesne observa, comunitatea ştiinţifică românească a emigrat aproape în totalitate pe meleaguri străine, urmând îndemnul preşedintelui Băsescu de a profita de pe urma efectelor liberalizării pieţei forţei de muncă.
Nu cumva acest quijotesc proiect online convertit la statutul de asociaţie a pretinsei comunităţi a savanţilor români este tot o parte a caracatiţei – pardon, comunităţii – oamenilor de ştiinţă filo-prezidenţiali?
Iată ce spunea pe blogul său unul din onorabilii membri ai consiliului director al acestei asociaţii, Răzvan Florescu:
”Reformele care au avut loc în 2011 vor asigura optimizarea eficienţei alocării fondurilor publice pentru cercetare, faptul că ele urmează performanţa ştiinţifică, măsurată conform bunelor practici internaţionale. Şansa sistemului de cercetare este ca, ca urmare a deblocării posturilor din universităţi şi institute şi a unei disponibilităţi sporite a fondurilor pentru cercetătorii performanţi, să revină în ţară un număr semnificativ de cercetători bine pregătiţi din diaspora, care să ridice media nivelului ştiinţific din România şi să asigure astfel competitivitatea ţării în anii care vor urma, în care economia va depinde din ce în ce mai mult de cunoaştere.”
Trebuie să recunoaştem ca marcanţii membri ai PDL, domnii Funeriu şi Brânză, ar fi putut fi mândri de concluziile omagiale, amintind de bravul popor de savanţi al chimistei de renume mondial Elena Ceauşescu,  ale unor membri ai acestei asociaţii. Pesemne că domnul Victor Ponta nu li s-a mai părut la fel de dedicat mecenatului ştiinţific, folosind banii publici pentru reîntregirea salariilor bugetarilor autohtoni.
Marele chimist Marius Andruh, prea onorabilul preşedinte al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, şi coleg de branşă cu onorabilul părinte al Noului Bacalaureat, al-chimistul politic al pixelului albastru, Daniel Funeriu, ar putea să ne spună mai multe despre aceste, deocamdată, enigme..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu