sâmbătă, 5 iulie 2014

Cei care au tăiat salariile profesorilor ne spun acum că cine nu trece un examen nu trebuie să aibă nicio șansă în viață !

Atât Traian Băsescu, cât și aliații lui din PDL, continuă un discurs care face rău educației - acela că trebuie să îi abandonăm total pe cei care nu trec un examen! Ei au făcut asta, dar noi nu o vom face niciodată!
                     Una dintre promisiunile pe care am făcut-o atunci când am preluat guvernarea a fost aceea de a face din acest domeniu o prioritate. Aceasta înseamnă creșterea treptată a finanțării și așa s-a ajuns la reîntregirea salariilor tăiate, la creșterea salariilor pentru profesorii debutanți, la achiziționarea de microbuze școlare, la majorarea bu​rselor pentru olimpici sau la investiții în lucrări de modernizare a școlilor. În același timp, scoaterea educației din zona gri în care a fost aruncată de guvernarea PDL a presupus și măsuri de reparare a unor greșeli majore făcute în trecut, greșeli care își au sursa în Legea educației naționale. Așa s-a ajuns la elaborarea și adoptarea OUG nr. 49/2014, un act normativ rezultat al dialogului social, care vine să corecteze o lege adoptată pe genunchi, în spatele ușilor închise, fără legătură cu realitatea din sistemul educațional și din societatea românească.
                     Această ordonanță este expresia unei viziuni despre educație bazată pe principiile echității, solidarității și responsabilității. Este vorba despre o abordare total diferită față de cea a regimului Băsescu, care a promovat constant ideea că cei slabi, ce săraci, cei aflați în dificultate, cei care nu trec un examen nu merită nicio șansă în viață. Conform acestei viziuni a popularilor din România, cei mai slabi trebuie marginalizați, eventual eliminați din societate. Traian Băsescu și acoliții săi sunt cei care au tăiat salariile profesorilor, au închis multe școli, i-au trimis pe dascăli să muncească în afara țării și au decredibilizat un întreg sector. Tot ei sunt acum cei care, cu ipocrizie, contestă măsurile reparatorii pe care profesorii, elevii, studenții și părinții și le doresc.

                     OUG nr. 49/2014 aduce foarte multe lucruri bune pentru profesori și pentru beneficiarii sistemului de învățământ. Ea oferă un sprijin elevilor care nu trec examenul de Bacalaureat, vizând astfel atingerea de către România a obiectivelor Strategiei Europa 2020, oferă recunoaștere cadrelor didactice cu o vechime în învățământ de peste 25 de ani, cu gradul didactic I, susține învățământul profesional, țintește reducerea abandonului școlar și întărește autonomia universitară. Actul normativ propune o abordare sistemică de modernizare și dezvoltare graduală a sistemului de educație.


Dan ȘOVA
Purtător de cuvânt PSD

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu