duminică, 11 mai 2014

Orban declară război Europei post-Trianon pentru 10 miliarde de euro

Bogdan Diaconu, Deputat PSD
orban-putin2
Îndemnul premierului abia reales, Viktor Orban, la autonomia care trebuie conferită maghiarilor din afara Ungariei, reprezintă o declarație de război la adresa Europei post-Trianon, pentru că pune în discuție granițele din regiune și suveranitatea statelor naționale apărute în urma primului război mondial. Dar popularii europeni l-au susținut pe Orban în alegeri, așa că dorința sa declarată de a a transforma enclavizarea etnică într-o problemă a întregii Europe s-ar putea să fie agreată. Și atunci Europa s-ar trezi direct pe urmele lui Putin, lăsând Ungaria să folosească pretextul unei minorități aflate în diaspora pentru a distruge suveranitatea teritorială a altor state. Așadar, îl va pune cineva de la Bruxelles la punct pe Viktor Orban? Dacă popularii europeni câștigă alegerile europarlamentare și își impun o Comisie Europeană pe gustul lor, probabil că nu. Poate că, dimpotrivă, vor găsi util să folosească pretențiile Ungariei la enclave etnice maghiare pe teritoriul altor state ca să slăbească suveranitățile naționale și să își pună mai ușor în practică planul federativ european.
Cât valorează așadar să pui Kievul în încurcătură ca să-i dai eventual o lovitură de grație, creând un precedent secesionist maghiar într-o zonă ucraineană  în care Rusia să facă pe nevinovata, dar și să faci praf unitatea Europei și stabilitatea în câteva țări din UE, printre care și România? Prețul e oficial: 10 miliarde de euro.
România însă are datoria de a-i potoli imediat aspirațiile neo-horthyste lui Orban măcar în ceea ce privește teritoriul nostru național, și sunt convins că și celelalte state vizate, fie că e vorba de Slovacia sau Serbia, vor ști să pună la punct elucubrațiile Budapestei. Mai periculoasă este situația Ucrainei căreia Orban îi cere direct autodeterminarea maghiarilor, exact ce-i lipsea Kievului în aceste zile de haos. Dar aici probabil că este deja vorba de prietenia ruso-maghiară, iar Orban nu poate rămâne dator pentru cele 10 miliarde de euro împrumutate de Budapesta de la Putin. Cât valorează așadar să pui Kievul în încurcătură ca să-i dai eventual o lovitură de grație, creând un precedent secesionist maghiar într-o zonă ucraineană  în care Rusia să facă pe nevinovata, dar și să faci praf unitatea Europei și stabilitatea în câteva țări din UE, printre care și România? Prețul e oficial: 10 miliarde de euro.

SURSA : stiripesurse.ro