miercuri, 6 iunie 2012

Gyorgy Frunda ii acuza pe Laszlo Kover si Zsolt Nemeth de incalcarea Constitutiei Ungariei


Agerpres - 6 iunie 2012 ora 14:10


            Senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, i-a acuzat miercuri, într-o conferinţă de presă, pe Laszlo Kover, preşedintele Parlamentului Ungariei, şi pe Zsolt Nemeth, secretar de stat în Ministerul de Externe ungar, că încalcă Constituţia acestui stat care impune obligaţia respectării deciziilor comunităţilor maghiare din afara hotarelor.
'FIDESZ, la Congresul UDMR din februarie de la Oradea, prin doamna vicepreşedinte care a reprezentat FIDESZ-ul a spus clar: sau alegeţi omul pe care îl vrem noi şi aveţi sprijin sau dacă nu, nu veţi avea sprijin. Să nu ne impună nouă nimeni pe cine să alegem preşedinte şi conduita aceasta a domnului Kover şi a domnului Nemeth şi a altora care susţin alte partide, este împotriva prevederilor constituţionale ungare. Constituţia Ungariei prevede că Guvernul şi Parlamentul dintotdeauna au obligaţia să respecte decizia comunităţilor maghiare din afara hotarelor Ungariei şi să susţină cu toate mijloacele egale decizia acestor comunităţi. Or FIDESZ-ul, prin cei doi oameni, nu face un gest de democraţie, ci este un gest al diferitelor fracţiuni din FIDESZ, care susţin diferite partide ungureşti din Ardeal', a arătat Frunda, care candidează din partea UDMR la Primăria Târgu Mureş.
Gyorgy Frunda a spus că atitudinea celor doi reprezentanţi ai partidului de guvernământ din Ungaria, FIDESZ, este 'o tentativă de dezbinare a comunităţii maghiare şi o respingem ca atare'.
Acesta a subliniat că UDMR a încercat pe diferite căi legale, formale şi diplomatice să aibă legături cu FIDESZ şi că inclusiv preşedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, care a fost la Bucureşti, a cerut conducerii FIDESZ să nu dezbine comunitatea maghiară, dar că 'acesta este răspunsul lor'.
'Kover Laszlo să respecte morala politică şi regulamentul statutului Partidului Popular European, care obligă partidele membre să se susţină reciproc şi să nu facă campanie pentru alte partide. FIDESZ şi UDMR suntem membri ai PPE, Partidul Civic Maghiar nu este decât un aliat de conjunctură al domnului Kover', a accentuat Gyorgy Frunda.
Senatorul a susţinut că maghiarii din Târgu Mureş cărora Laszlo Kover li se adresează 'sunt mai deştepţi decât crede domnul Kover şi prietenii lor care îi susţin', întrucât ştiu că problemele şi le pot rezolva singuri.
'Şi dacă avem coloana vertebrală şi refuzăm să ni se dea lecţii de la Bucureşti, avem acelaşi statut şi refuzăm Budapestei şi slugilor lor de aici să ne dea lecţii din Ardeal. Ştim ce avem de făcut (...) Kover îl susţine pe Szasz Jeno, Nemeth Zsolt îl susţine pe Tokes Laszlo şi partidul lui şi îi recomand domnului Nemeth Zsolt - ceea ce i-am spus şi personal şi de la tribuna hemiciclului de la Strasbourg - atunci când dau lecţii pentru comunităţile naţionale ar fi bine ca în Parlamentul ungar să fie reprezentate şi comunităţile minoritare din Ungaria, obligaţii pe care Guvernul maghiar şi le-a asumat în 1994, astăzi suntem în 2012', a afirmat Frunda.
Acesta a mai acuzat puterea de la Budapesta că pe lângă finanţarea unor activităţi de campanie electorală acordă şi spaţii de emisie la televiziunea de stat formaţiunilor oponente ale UDMR şi că aceasta este dovada intenţiei FIDESZ de divizare a maghiarilor din Transilvania.
'Nu noi am format partide în cadrul comunităţii maghiare, noi am spus întotdeauna că trebuie să rămânem sub umbrela UDMR cu ideologii diferite, dar să rămânem împreună. Cei care divid comunitatea maghiară din România sunt cei de la Budapesta, FIDESZ-ul, şi este regretabil, face tot ce poate ca să ajungem în situaţia ungurilor din Slovacia, să nu avem reprezentare parlamentară. Pentru că lupta lor de acum de la locale are ca finalitate alegerile din toamnă din Parlament, ei vor ca să nu mai aibă comunitatea maghiară reprezentare în Parlament', a susţinut Frunda.
Preşedintele Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, se află în România pentru susţinerea candidaţilor PCM, în timp ce secretarul de stat din Ministerul de Externe ungar, Zsolt Nemeth, se află în campanie electorală alături de PPMT. AGERPRES/(A-Dorina Matiş)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu