duminică, 18 septembrie 2016

O ANALIZĂ PERTINENTĂ ȘI MAI ALES OBIECTIVĂ

Un concurs… ratat
Autor: Ion Fercu | 15/09/20161


Sa ne intelegem: concursul pentru managerii din scoli trebuia organizat. Interimatul are in fiinta sa pericolul diluarii responsabilitatii, acolo unde morala si profesionalismul sunt in ofsaid. Dar acest concurs este organizat „pe repede”… inapoi.
Daca era anuntat din timp si organizat in vara, era Ok. Acum are si iz politic. Se suprapune (dezinteresat?) peste zarva alegerilor generale. Metodologia sa este stufoasa. Unii candidati au intrat in concediu de studiu.
Prin cancelarii se glumeste amar: „Cine se mai retrage pentru studiu?” Organizam concursuri pentru tocilari sau pentru cei care au competente pragmatice? Am mai spus ca actualul ministru este o fiinta morala si profesionista, dar se crede ca subiectele pentru proba scrisa vor fi astfel elaborate, incât sa demonstreze ca zdrobitoarea majoritate a directorilor numiti cu delegatie sunt pesedisti. Bibliografia de concurs este putin curioasa si enigmatica.
Ce cauta la acest concurs si evaluarea aptitudinilor cognitive? De ce n-au fost oferite modele de subiecte? Prevederile potrivit carora directorul ales poate fi demis (tot) pe… repede de catre consiliul de administratie sau consiliul profesoral sunt tot aiurea. Unii directori ar putea fi santajati mereu de catre colegii care-si rezuma activitatea la plimbarea catalogului intre cancelarie si clasa.
Componenta comisiilor de concurs duhneste, si ea, a interese politice. Si nu doar atât. Din comisiile de evaluare vor face parte si inspectori scolari. Dar, intr-un judet precum Bacaul, ce legitimitate are un inspector scolar ca evaluator, de vreme ce el nu este decât un inspector cu delegatie, fara concurs? Nu era logic sa fie organizat mai intâi concursul pentru inspectori?
Sincer, cred ca vom avea, in multe scoli, un prim semestru scolar ratat. Cum ratat cred ca va fi, in mare parte, si acest concurs. Peste jumatate din scoli nu vor avea candidati inscrisi la concurs. Exigenta potrivit careia nu pot concura decât expertii in educatie este discriminatorie.
Unii experti sunt prafuiti. Alti profesori, tineri, plini de viata si locuiti de patima frumoasa a indraznelilor sunt tinuti la colt.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu