joi, 14 aprilie 2011

ANI a sesizat DNA in cazul Melania Mandas Vergu. Fosta consiliera a ministrului Educatiei este acuzata de incompatibilitate si de schimbarea destinatiei unor fonduri europene

de Attila Biro HotNews.ro
Joi, 14 aprilie 2011, 10:01 Dosare Anticoruptie

Melania Mandas Vergu
Foto: Agerpres
ANI a anuntat intr-un comunicat oficial ca a sesizat DNA in cazul fostului consilier ministerial Melania Mandas Vergu. Inspectorii ANI sustin ca Vergu ar fi utilizat diverse sume de bani provenite dintr-o finantare europeana pentru a-si renova apartamentul. ANI o mai acuza pe fosta consiliera si de incompatibilitate. Melania Mandas Vergu a detinut functia de consilier personal al ministrului Daniel Funeriu din decembrie 2009 pana in iunie 2010 cand si-a dat demisa dupa aparitia in presa a informatiilor legate de cheltuirea improprie a fondurilor europene. Decizia de incompatibilitate formulata de ANI nu este definitiva; ea poate fi contestata in instanta.


ANI a transmis joi, 14 aprilie, un comunicat prin care anunta ca a constatat starea de incompatibilitate a Melaniei Mandas Vergu, fosta consiliera a ministrului educatiei. In acelasi comunicat, ANI a mai mentionat ca, in urma verificarilor, inspectorii agentiei au descoperit ca Vergu a utilizat in mod impropriu aproape 500.000 lei dintr-o finantare europeana pentru a-si renova propriul apartament si pentru alte achizitii neprevazute in contractul de finantare. Vezi mai jos comuncatul ANI:

Dupa exprimarea punctului de vedere de catre doamna Melania VERGU, conform prevederilor art. 21 din Legea nr. 176/2010, inspectorul de integritate a considerat ca sunt elemente in sensul incalcarii legislatiei in vigoare, dupa cum urmeaza:

1.Indicii temeinice privind savarsirea de catre doamna Melania VERGU a infractiunii impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene, prevazuta si pedepsita de art. 182, alin. (2) din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, ca urmare a schimbarii, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea.
  • La data de 22.02.2010, dupa semnarea Contractului de finantare nr. POSDRU/60/2.1/S/20143 (la data de 18.11.2009), doamna Melania VERGU, manager de proiect si administrator al S.C. Edu Tim Consultanta Europeana S.R.L., a schimbat sediul social al S.C. Edu Tim Consultanta Europeana S.R.L., in baza unui contract de comodat.
  • Sediul initial al Proiectului POSDRU/60/2.1/S/20143, conform cererii de finantare depusa de S.C. Edu Tim Consultanta Europeana S.R.L., se afla pe Bulevardul Aviatorilor, sector 1, Bucuresti.
  • Activitatile manageriale si administrative ale Proiectului POSDRU/60/2.1/S/20143 au fost, in fapt, efectuate la un imobil situat in Bucuresti, sector 1, Strada Ion Campineanu, aflat in proprietatea doamnei Melania VERGU, in care aceasta isi are si domiciliul.
In cadrul Proiectului POSDRU/60/2.1/S/20143, au fost raportate si decontate cheltuieli majore efectuate cu schimbarea destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Comunitatilor Europene, reprezentand plati in valoare totala de 486.872,00 lei, dupa cum urmeaza:
  • amenajarea sediului, conform contractului de furnizare nr. 63/14.04.2010, in valoare de 102.000,00 lei,
  • proiectare-montarecentrala termica, conform actului aditional la contractul de furnizare nr. 63/14.04.2010, in valoare de 6.722,00 lei,
  • achizitie mobilier, conform contractului de furnizare nr. 176/08.06.2010, in valoare de 75.630,00 lei,
  • achizitie echipamente de calcul, aparatura video si foto, conform contractului de furnizare nr. 63/14.04.2010, in valoare de 294.117,00 lei.

2.Indicii temeinice privind savarsirea de catre doamna Melania VERGU a infractiunii de conflict de interese, prevazuta si pedepsita conform prevederilor art. 2531 din Codul Penal al Romaniei, constand in indeplinirea unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani, sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura.
  • La data 24.12.2009, doamna Melania VERGU a fost numita in functia de Consilier Personal in cadrul Cabinetului Ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
  • La data de 18.11.2009, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale  Directia Generala Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) a aprobat Cererea de Finantare cu titlul Practica sa inveti, invata sa practici, nr. 20143/08.10.2008, pentru o finantare nerambursabila, in valoare de 14.678.765,45 lei.
  • La data de 27.01.2010, data la care doamna Melania VERGU detinea functia de Consilier Personal al Ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, a fost incheiat Contractul de finantare nr. POSDRU/60/2.1/S/20143, intre Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale  Directia Generala Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) si S.C. Edu Tim Consultanta Europeana S.R.L.
  • Obiectivul general al Proiectului POSDRU/60/2.1/S/20143 consta in cresterea gradului de informare si constientizare asupra rolului programelor de pregatire practica in dodandirea competentelor profesionale de catre elevi si studenti, precum si in cresterea ocupabilitatii si insertiei acestora pe piata muncii.
Activitatile prevazute in proiect, conform cererii de finantare, erau stabilite a se derula in unitatile de invatamant din mediul rural si urban din Romania, aspect care releva conflictul de interese in ceea ce priveste beneficiul patrimonial intervenit la data la care doamna Melania VERGU a fost numita in functia de Consilier Personal in cadrul Cabinetului Ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, data la care aceasta detinea in cadrul Proiectului, atat calitatea de manager de proiect, cat si pe cea de administrator al S.C. Edu Tim Consultanta Europeana S.R.L.

Avand in vedere cele de mai sus, s-a procedat la intocmirea raportului de evaluare si s-au dispus urmatoarele:
  • Sesizarea Directiei Nationale Anticoruptie, in vederea efectuarii de cercetari cu privire la savarsirea de catre doamna Melania VERGU a infractiunii impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene, prevazuta si pedepsita de art. 182, alin. (2) din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie si a infractiunii de conflict de interese, prevazuta si pedepsita conform prevederilor art. 2531 din Codul Penal al Romaniei, aspecte asupra carora doar organele judiciare au competenta de a se pronunta;
  • Continuarea procedurilor de evaluare a averii dobandite impreuna cu familia, respectiv, a modificarilor patrimoniale intervenite in perioada exercitarii functiei publice de catre doamna Melania VERGU.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu