luni, 9 septembrie 2013

In sfarsit o voce rationala, solutii coerente verificate si mai ales mult bun-simt.


Vier Pfoten oferă Parlamentului soluţii pentru străzi fără câini şi salvarea animalelor


Vier Pfoten oferă Parlamentului soluţii pentru străzi fără câini şi salvarea animalelor

VIER PFOTEN a transmis azi Guvernului şi Parlamentului României o soluţie alternativă prin care străzile să fie eliberate de câini fără stăpân, fără ca aceştia să fie ucişi.
Ca urmare a regretabilei tragedii petrecute recent în Bucureşti, preşedintele Traian Băsescu a solicitat Parlamentului să autorizeze rapid prin lege uciderea a zeci de mii de câini fără stăpân. Premierul Victor Ponta a cerut la rândul său instituţiilor abilitate să scoată câinii fără stăpân de pe străzi. Pe acest fond, este posibil ca Parlamentul să ia o decizie în cursul acestei luni, odată cu finalizarea legii de gestionare a populaţiei canine iniţiate în 2007.
“Suntem impresionaţi de declaraţiile emoţionale şi extremiste ale conducătorilor ţării, care îşi instigă proprii cetăţeni la ură şi ucidere. Facem apel la un dialog raţional şi constructiv.Oferim astăzi o soluţie şi ne aşteptăm ca liderii acestei ţări să o folosească”,a declarat Gabriel Păun, director de campanii la VIER PFOTEN International.
Uciderea în masă a câinilor nu are niciun efect asupra cauzelor problemei: lipsa înregistrării şi identificării, înmulţirea rapidă a câinilor sau nepedepsirea abandonului. Tocmai de aceea, VIER PFOTEN foloseşte în programul ”Animale fără Stăpân” metoda capturării şi sterilizării: câinii fără stăpân sunt prinşi, vaccinaţi antirabic, deparazitaţi, înregistraţi şi marcaţi cu crotal.”Echipele mobile ale VIER PFOTEN au prins şi sterilizat peste 10.600 de câini în Bucureşti, însă eforturile noastre nu au fost dublate niciodată de cel al autorităţilor,niciîn tratarea cauzei, şi nici a efectelor. E ca atunci când uiţi un robinet deschis şi ţi se inundă casa. E logic ca mai întâi să închizi robinetul şi abia apoi să începi să evacuezi apa”,explică Gabriel Păun.
Uciderea animalelor nu are un efect pe termen lung, deoarece, după numai o generaţie, locul lor va fi ocupat de alţi câini şi pisici. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE), precum şi alte organizaţii susţin această variantă ca singura metodă umană, cu eficienţă demonstrată pe termen lung, pentru controlul populaţiei de animale fără stăpân.
Soluţia complexă oferită de VIER PFOTEN atacă atâtcauza, cât şiefectul. Autorităţile au încercat până acum doaruciderea în masăşi aplicarea unorprograme de sterilizare, insa inconsistente. Toate acestea costă bani. Soluţia eficientă esteoprirea abandonurilorşi uncontrol real asupra situaţiei de pe străzi. Stoparea abandonurilor se poate face printr-un set complex de măsuri legale care includ:microciparea şi înregistrarea obligatorie a tuturor câinilor, cu sau fără stăpân,sterilizarea obligatorie a câinilor(cu excepţia celor cu valoare canină),pedepsirea în mod real a abandonurilorşiîncurajarea adopţiilor. Pentru a obţine controlul asupra populaţiei de câini fără stăpân, programul de sterilizări trebuie să fie aplicat la nivel naţional şi în ritm accelerat. Câinii trebuie să fie luaţi treptat de pe străzi, duşi în centre speciale şi pregătiţi pentru adopţie. Mass media, politicienii şi autorităţile ar trebui totodată să facă un efort comun pentru a încuraja programele de adopţie.
VIER PFOTEN îşi exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că, pe fondul ultimelor instigări, uciderea câinilor prin metode brutale, precum violenţa fizică şi otrăvirile, a scăpat de sub control. Poliţia pare să ignore complet comiterea acestor cazuri barbare de eliminare a câinilor.
”În mod evident, oamenii nu sunt conştienţi de faptul că uciderea unui animal este interzisă prin lege, iar poliţia se preface că nu vede. Poliţia trebuie să acţioneze imediat, ori vom aduce aceste cazuri în justiţie, sub acuzaţia de crimă”,a adăugat Păun.
VIER PFOTEN solicită Parlamentului României să nu se lase influenţat de evoluţia emoţională din ultima săptămână a problemei câinilor fără stăpân şi să acţioneze raţional, adoptând o lege care să reprezinte o reală rezolvare a problemei şi care să evite uciderea în masă. De asemenea, VIER PFOTEN solicită poliţiei să aplice legea pentru a opri şi pedepsi cazurile de ucidere ilegală a câinilor.
Sursa: cotidianul.ro / http://www.vier-pfoten.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu