marți, 16 august 2011

Desteapta-te Române !

Oare până când vom suporta să mai fim călcați în picioare în propria țară?!


Laszlo Tokes spune că oraşul Cluj este modelat de fostul dictator comunist, Nicolae Ceauşescu, si a criticat iniţiativele primarului PDL Sorin Apostu, care a decis să amplaseze lângă soclul grupului statuar al regelui Matia Corvin o plăcuţă considerată drept ofensatoare de către maghiari.
"Sionul Transilvaniei"
"La Cluj, în Sionul Transilvaniei, nu avem pace, nu putem avea pace în locul în care nu există adevăr şi dreptate, când mă gândesc la evenimentele legate de statuia lui Matia Corvin. Acea inscripţie scrisă de istoricul Iorga lezează identitatea naţională a regelui nostru. Mâ gândesc apoi la pângărirea mormintelor din cimitirul Hajongard (n.r. - pronunţia deformată a cimitirului Hansengarten, actualul Cimitir Central) şi la problemele legate de biserica cu două turnuri din Cluj", a spus Laszlo Tokes. El s-a referit la faptul că pe mai multe morminte din Cimitirul Central, persoane necunoscute au aruncat ulei ars, precum şi la faptul că a fost deschis un şantier arheologic în spatele bisericii reformate cu două turnuri, din zona Regionalei CFR. El a mai criticat situaţia de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş, unde senatul universitar a respins proiectul acordării unei autonomii extinse pentru linia de studiu maghiară, dar şi proiectul minier Roşia Montană.
"Să continuăm prin a spune la Cluj că acesta nu este acel oraş al comorilor, nu este acea Transilvania despre care Kos Karoly a scris cu atât ardoare în anul 1930, când a spus că pietrele din Ardeal vorbesc sau că am avut 1.000 de ani, o perioadă imensă în viaţa unor popoare şi ţări, s-a produs miracolul contopirii unor culturi, iar fiecare cultură şi-a păstrat caracterul aparte: cultura română, maghiară şi săsească", a mai spus vicepreşedintele Parlamentului European.
"Clujul este mai degrabă oraşul lui Ceauşescu, nu al regelui Matia: mă gândesc la acelaşi lucru şi atunci când au sărbătoarea Varadinum din Oradea: a mai rămas doar o străduţă care poartă numele regelui sfânt Ladislau. Am dori să ne simţim din nou acasă la Cluj, să stam cu vertebra dreapta, ar dori să se întoarcă acest oraş în Europa, noi, maghiarii, ca cetăţeni parteneri, să ne simţim egali.Este o situaţie schizofrenică cea în care, de 90 de ani, comunitatea maghiară din Ardeal trebuie să existe. Este adecvat să ne simţim bine ca maghiari în Cluj, în Ardeal. (...) Ardealul aparţine tuturor celor care îl locuiesc", a adăugat Laszlo Tokes. (Romania Libera)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu