miercuri, 16 februarie 2011

HAOS în învățământ !

Am dedicat 20 de ani din viața mea, începând cu Revoluția din decembrie 1989 și continuând cu fondarea primului sindicat autentic din învățământul românesc de dupa decembrie '89 (Federația Educației Naționale) credinței mele, ce o voi duce și dincolo de acestă lume, că nu avem altă șansă de a evolua și de a prospera decât prin Educație.
După 20 de ani trebuie să constat că am reușit să involuăm. Și asta o datorăm permanentei desconsiderări a sistemului educațional de către toate guvernele care s-au perindat în tot acest timp.
Ceea ce mi se pare deosebit de grav, un atentat la statul de drept, este nonșalanța cu care guvernul încalcă legile țării. Hotărâri judecătorești definitive, irevocabile și executorii sunt pur și simplu sfidate de către guvern. Se „prorogă” executarea lor ca și cum executarea unei astfel de hotărâri nu este obligatorie și pentru guvern și membrii săi, ca și cum guvernul ar fi deasupra legii și a Constituției.


Vă pun la dispoziție o singură dovadă, din sute sau mii existente în toată țara, semnalată de profesorii din județul Botoșani:


Nr. 32 din 05.02.2011


C ă t r e ,
CAMERA  DEPUTAŢILOR-COMISIA PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT

 Vă facem cunoscut prin prezenta că ne confruntăm cu o situaţie fără precedent, ca urmare a încălcării de către MECTS a legislaţiei în vigoare.
Prin adresa nr 896/80 din 03.02.2011 (o anexăm în copie), MECTS a transmis inspectoratelor şcolare judeţene/ I.S.M.B precizări referitoare la validarea fluxurilor financiare privind avizarea statelor de personal de către I.S.J/I.S.M.B la unităţile de învăţământ preuniversitar de stat.
Din această adresă rezultă faptul că, pe baza statelor de personal avizate, inspectoratele şcolare vor valida lunar statele de salarii, în vederea efectuării plăţilor cheltuielilor cu salarii.
Statele de plată, validate de către inspectoratul şcolar, împreună cu celelalte documente de plată, vor fi înaintate la direcţiile teritoriale ale Trezoreriei Statului, în vederea efectuării plăţilor.
Responsabilitatea întocmirii şi aprobării statelor de personal şi de plată, în condiţiile legii, revine ordonatorilor de credite din unităţile de învăţământ/ conexe, iar verificarea şi avizarea/validarea acestora, întră în responsabilitatea inspectoratelor şcolare.
În opinia noastră, considerăm că este un abuz şi se încalcă legislaţia în vigoare cu bună ştiinţă, de aceea, directorii de şcoli din municipiul şi judeţul Botoşani sunt bulversaţi, stresaţi şi revoltaţi, ca de altfel şi toţi lucrătorii din învăţământul botoşănean.
I.S.J. Botoşani a convocat o şedinţă cu managerii unităţilor de învăţământ şi i-a atenţionat cu privire la întocmirea statelor de plată pentru luna ianuarie 2011 şi pentru lunile care vor urma, spunându-le că trebuie să se încadreze în bugetul alocat cheltuielilor de pesonal, ignorând drepturile salariale câştigate în instanţă şi care se referă la Legea 221/2008, în urma cărora au fost modificate deciziile de reîncadrare ale personalului didactic şi didactic auxiliar de la 01.01.2010, conform Legii 330/2009.
Sindicatul nostru a fost nevoit să acţioneze în instanţă angajatorii instituţiilor şcolare care nu au modificat aceste decizii, procesele s-au câştigat în favoarea salariaţilor, existând deja Hotărâri judecătoreşti definitive şi executorii, certificate constatatoare că unele procese s-au terminat favorabil, urmând să primim comunicările oficiale când se vor redacta, alte procese, puţine de-altfel, care mai sunt pe rol.
În aceste condiţii, modificându-se deciziile de reîncadrare conform Legii 330/2009, angajatorii nu pot să revină la vechea salarizare doar pentru a se încadra în bugetul alocat, întrucât salariaţii se revoltă şi vor să destabilizeze procesul instructiv educativ, ameninţând cu ample manifestări de protest, care ar putea degenera, situaţie pe care noi, sindicatele, nu am mai putea-o gestiona.
Conducerea sindicatului nostru, împreună cu conducerea de la L.S.I Botoşani, am avut o discuţie cu conducerea I.S.J Botoşani, dar fără nici un rezultat pe această linie, drept pentru care ambele sindicate am făcut un protest comun şi l-am înaintat către I.S.J Botoşani şi către M.E.C.T.S (le anexăm în copie).
Faţă de cele prezentate, vă rugăm să analizaţi şi să ne sprijiniţi în regim de urgenţă, în vederea detensionării situaţiei ivite cu salarizarea, lucrătorii şcolilor botoşănene refuzând salarii micşorate după ce le-au fost modificate decizile de reîncadrare conform Legii 330/2009, iar directorii de şcoli refuză avizarea statelor de personal şi de plată de către I.S.J, considerând o gravă încălcare a prevederilor Legii 53/2003- Codul Muncii, art. 77.
Reîncadrarea personalului începând cu data de 01.01.2011, potrivit art. 33 din Legea 284/2010 şi art.4 (paragraf 3) din Legea 285/2010 şi a ordinului comun a M.M.F.S şi M.F.P nr.42/77/2011, trebuie făcută de angajatori luând în considerare salariul aflat în plată în luna octombrie 2010, adică cel rezultat în urma reîncadrării dispuse de hotărârile judecătoreşti pe care le-am amintit mai sus.
Considerăm că activitatea de avizare a statelor de personal şi a statelor de plată, acţiuni care se desfăşoară în aceste zile la nivelul I.S.J Botoşani, este situată în afara legii.
Vă rugăm să ne ajutaţi în aceste, momente deosebit de grele, să luaţi legătura cu factorii responsabili care au dispus aceste măsuri ilegale şi care conduc oamenii la revolte şi la disperare.
Avem încredere că veţi întreprinde toate demersurile şi veţi uza de toate procedurile, în vederea intrării în legalitate şi normalitate.
Ne punem speranţele în sprijinul dumneavoastră competent şi vă mulţumim pentru ajutorul pe care ni-l acordaţi ori de câte ori vi-l solicităm.


PREŞEDINTE,                                        SECRETAR GENERAL,
Maria Ţiprigan                                            Mihai Marcel Mocanu







 Cred că ministrul Educației ar trebui să explice public care este baza legală prin care crede că are dreptul să emită reglementări care exced prevederile legilor statului român și reprezintă un abuz inadmisibil  al executivului  îndreptat împotriva puterii jedecătorești.
A decis cumva guvernul, respectiv ministrul Educației, suspendarea Constituției?! 
Pun public aceste întrebări pentru că ministrul Educației consideră că este cazul să sfideze și Parlamentul nedând curs invitației de a participa la ședința Comisiei de învățământ, unde ar fi avut șansa să răspundă acestor întrebări într-un cadru restrâns, în fața demnitarilor statului român care sunt împuterniciți prin Constituție să exercite controlul asupra activităților și acțiunilor guvernamentale.

UPGRADE : Iata o noua dovada a abuzurilor MECTS

Ministerul Educaţiei, abuz incalificabil
Amânarea proceselor în care dascălii îşi cer banii, cu sprijinul autorităţilor judecătoreşti

Directorii şcolilor din Timiş au primit o adresă de la inspectorat prin care li se
solicită să ceară amânarea proceselor în care dascălii îşi cer banii.
Ordinul vine de la Ministerul Educaţiei.

Totul a pornit în momentul în care directorii școlilor au primit o
adresă de la Inspectoratul Şcolar Județean prin care li se cereau date
despre procesele pe legea 221 din 2008, dar și cereri tip de amânare a
acestora, dacă se mai afla pe rol.

"Ni s-a cerut în eventualitatea în care acest proces este terminat.
Ni s-a spun să cerem întârzierea punerii în aplicare a deciziei", a
declarat Ion Dima, directorul Colegiului Tehnic "Ion Mincu" din
Timişoara, potrivit realitatea.net.

Cei de la Inspectoratul Școlar Judetean recunosc existența acestei
măsuri și știu și de ce s-a recurs la ea. "E o procedură la nivel
naţional din perspectiva în care procurorul general al României a
înaintat un recurs în amânare în favoarea legii. Se aşteaptă pronunțarea
Înaltei Curți de Casație și Justiţie.
De cealaltă parte,
sindicaliştii sunt de părere că măsura constituie un abuz din partea
Ministerului Educaţiei. "Să te folosești de autorități judecătorești
împotriva drepturilor omului este incalificabil", a declarat Virgil
Popescu, lider "Spiru Haret" Timiş. În județul Timiș sute de astfel de
procese au fost câștigate deja de profesori, iar alte zeci se află pe
rol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu