O firmă de recuperări creanţe predă lecţii de drept profesorilor universitari
Autor: MIHAI MUNTEANU • Categoria: Social • Publicat la: 2011-02-23 17:27:38O firmă particulară, în care sunt implicaţi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, ai Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) şi ai PDL, a pregătit un “tun” de peste 500.000 de lei (circa 136.000 de euro) de pe urma “Legii Funeriu”. Astfel, firma particulară, specializată în recuperări de creanţe comerciale, vrea să-i înveţe pe profesorii universitari să aplice Legea educaţiei naţionale. Banii au fost livraţi în contul societăţii comerciale din bugetul universităţilor de stat. Cursurile au fost suspendate temporar, după ce ziarul “Puterea” a demarat o anchetă pe această temă. Nu se ştie încă ce se va întâmpla cu sumele de bani livrate deja de universităţi la firma privată.Chiar dacă au trecut doar câteva săptămâni de la publicarea Legii educaţiei naţionale în Monitorul Oficial al României, afacerile de partid au început deja să se dezvolte în jurul documentului promovat de ministrul Daniel Petru Funeriu.
“Bratoveanu & Asociaţii SRL”, o firmă specializată în “recuperări de creanţe”, din Galaţi, a invitat universităţile de stat din ţară să participe la “primul seminar de instruire privitor la dispoziţiile Legii educaţiei naţionale”. Cu alte cuvinte, o firmă specializată în recuperarea de creanţe comerciale vrea să înveţe profesorii universitari, printre care şi experţi în drept, cum se va aplica Legea educaţiei.
Seminariile sunt organizate timp de trei zile într-un complex hotelier de lux, din zona Bran-Moeciu. Pentru a participa la cursul susţinut de firma particulară, fiecare cadru universitar este nevoit să achite o taxă în valoare de 1.790 de lei. Pentru servicii hoteliere, conexe (cazare în cameră dublă + pensiune completă), cei interesaţi trebuie să achite suma de 1.115 lei. Instituţiile de învăţământ superior care înscriu şase persoane la cursul organizat de firma particulară beneficiază de reducere. Banii provin din fondurile universităţilor de stat.
În România, există 49 de universităţi de stat. Astfel, dacă fiecare instituţie de învăţământ superior ar fi trimis doar patru cadre universitare la acest curs, societatea comercială ar fi câştigat 569.380 de lei (aproximativ 136.000 de euro), în doar trei zile.
Potrivit surselor din cadrul Ministerului Educaţiei, în activitatea firmei particulare ar fi implicaţi şi apropiaţi ai Partidului Democrat-Liberal (PDL). Coincidenţă sau nu, la nici o zi după ce reporterii “Puterea” s-au interesat de legătura dintre reprezentanţii democrat-liberali şi firma gălăţeană, cursul organizat pentru cadrele universitare a fost suspendat. Nu se ştie însă ce se va întâmpla cu banii livraţi deja în contul firmei de către universităţile de stat.
Bani mai mulţi decât câştigă vameşii din şpagă
Numeroşi rectori şi-au manifestat indignarea faţă de această propunere „de afaceri”. “Am primit şi noi acest mesaj. Mi s-a părut jenantă această invitaţie pentru conducerile universităţilor. Orice ai fi într-o universitate, prodecan, decan, şef de catedră, prorector, rector, dacă nu ştii să citeşti o lege şi să o aplici, atunci nu ai ce căuta într-o asemenea funcţie. Eşti şef de facultate sau de universitate şi te duci să te înveţe cineva cum să citeşti o lege? În aceste condiţii nu ai ce căuta într-un astfel de port. Ţi-ai asumat o responsabilitate. Prima responsabilitate a rectorului este să nu facă nimic ilegal, deci să ştie să respecte legile în vigoare. Mi se pare o propunere cel puţin nepotrivită”, ne-a declarat rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Ecaterina Andronescu.
În cursurile ce urmau să fie organizate de firma specializată în colectarea de creanţe erau implicate şi persoane care au lucrat sau încă lucrează în cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) sau ARACIS. “Dezbaterile vor fi conduse de prof. univ. dr. Lazăr Vlăsceanu - membru în colectivul de redactare a Legii educaţiei naţionale - membru al Departamentului de Acreditare şi responsabil al Comisiei Consultative din cadrul Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior”, se arată în invitaţia transmisă de firma particulară conducerilor universităţilor de stat. Prin urmare, a existat o comisie de redactare a Legii educaţiei, cu toate că înfiinţarea acesteia nu a fost realizată printr-un ordin de ministru sau printr-o ordonanţă guvernamentală, cum era de aşteptat, potrivit foştilor angajaţi ai Ministerului Educaţiei. “Este o escrocherie a «gulerelor albe», care se practică de câtva timp în Ministerul Educaţiei, pe o schemă bine pusă la punct. Se câştigă bani, în câteva zile, mai mult decât iau vameşii din şpagă. Acest lucru este bine cunoscut în sfera educaţională. Cine tace şi de ce?”, ne-a declarat fostul director general din cadrul Ministerului Educaţiei, Gheorghe Rădulescu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu