Mii de copii, născuţi în primele şase luni ale anului2007, nu împlinesc vârsta de înscriere în clasapregătitoare. Confuziile legislative îi obligă peaceştia să repete încă un an grupa mare de lagrădiniţă. Baza materială din şcoli, adecvată acestuinivel de pregătire, lipseşte cu desăvârşire, iarprimăriile nu au bani. Programele şcolare nu aufost definitivate la Institutul de Ştiinţe aleEducaţiei. Învăţătorii nu sunt pregătiţi pentruaceastă clasă.
“Semnalez o aberaţie, având metodologia de înscriere înfaţă. Personal, în acest moment, nu reuşesc să găsesc o explicaţie pentru băieţelul meuprecum că va mai face încă o dată grupa mare, doar pentru faptul că e născut în ianuarie2007. Asta în ciuda faptului că este perfect capabil intelectual, psihic şi fizic să urmezeclasa pregătitoare. S-a gândit cineva la impactul emoţional ce îl poate avea această situaţieasupra unui copil normal, care a înţeles că mersul firesc este spre înainte, spre «clasapregătitoare»?”, ne-a declarat Gabriela Feraru, mama unui copil născut în 2007. Acelaşipărinte a semnalat o altă aberaţie legislativă privind argumentul de înscriere bazat pelimita de vârstă stipulată: “Nu mi se pare corect, conform metodologiei de înscriere, ca uncopil ce împlineşte 6 ani pe 31 august 2012 să poată fi înscris la clasa I, doar pentru că afrecventat anul acesta grupa mare, iar altul care e născut pe 1 septembrie să treacă maiîntâi prin «evaluarea dezvoltării psihosomatice ce atestă pregătirea copilului pentruparcurgerea cu succes a clasei pregătitoare» şi abia apoi să vedem dacă e înscris”, a sesizatpărintele Feraru.
Fără bază materială
Nici o şcoală nu e pregătită să organizeze clasa pregătitoare. Nu există bază materialăadecvată, programe şcolare (curricula şcolară), învăţători calificaţi. “Măsura legislativă vacrea o bulversare fără precedent în învăţământul primar. Este o eroare de fond. În primul rând, nu există un studiu de impact. Baza materială nu este pregătită. Mobilierul şcolar, materialele didactice costă mulţi bani şi primăriile nu au fonduri destinate pentru aşa ceva. Mai mult, instalaţiile sanitare trebuiesc schimbate. WC-urile sunt înalte pentru un copil de 6 ani. Un alt aspect important ţine de faptul că până la această oră nu se ştie exact numărul de elevi. Recensământul început e inutil şi nu înţeleg de ce nu este preluat numărul de înscrişi de la grădiniţe. Ministrul educaţiei susţine că sunt 20.000 de copii în afara sistemului. Dacă e aşa, aceştia vor veni la clasa pregătitoare? Programele şcolare sunt înlucru, dar timpul este foarte scurt. Învăţătorii şi părinţii nu ştiu ce vor face copiii la clasă. Cadrele didactice nu sunt pregătite pentru acest nivel de şcoală”, ne-a declarat Gheorghe Rădulescu, preşedintele Agenţiei de Evaluare şi Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar.
Alexandru Calmâcu - Puterea.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu