miercuri, 21 septembrie 2011

Regele vine în Parlament, în ciuda PDL (ADEVARUL)


Autor: Romulus Georgescu, Ionel Dancu




Regele Mihai va fi invitat, la iniţiativa PNL, în sedinţa solemnă a Parlamentului, la 25 octombrie, cu ocazia zilei sale de naştere. Propunerea liberalilor a fost sprijinită de PSD, iar balanţa a fost înclinată de UDMR. Doar cinci deputaţi PDL au votat pentru, trei s-au opus, iar restul s-a abţinut.
Este pentru prima dată, după mai mult de 60 de ani, când Regele se va adresa Parlamentului. Şedinţa solemnă va marca împlinirea vârstei de 90 de ani de către Regele Mihai şi a fost stabilită la iniţiativa liderului deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, şi a liderului senatorilor liberali, Puiu Haşotti, demersul dorindu-se o „reparaţie" după intervenţia prin care preşedintele Traian Băsescu îl califica drept „trădător" şi „slugă a ruşilor" pe fostul suveran.
Decizia invitării Regelui a fost luată cu 203 voturi „pentru", 46 de abţineri şi trei voturi „împotrivă". Ideea PNL a fost acceptată după două zile de discuţii, liberalii reuşind să „întoarcă" în plen decizia negativă luată, luni, de conducerea Parlamentului. Schimbarea a fost posibilă pentru că UDMR şi minorităţile s-au raliat Opoziţiei. 
În favoarea invitării Regelui au votat şi cinci parlamentari PDL:
Theodor Paleologu,
Cătălin Croitoru, 
Iosif Blaga, 
Mihaela Popa şi 
Ştefan Drăgulescu. 
Restul parlamentarilor PDL s-au abţinut sau nu au votat deloc. Liderul lor, Mircea Toader, justificase abţinerea de la vot a partidului său, afirmând că Regele Mihai poate veni în orice altă sală în afară de cea a plenului Parlamentului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu