duminică, 11 septembrie 2011

Funeriu transformă şcoala în Poliţie


Şi elevii, şi profesorii, pontaţi ca la uzine
Funeriu transformă şcoala în Poliţie
Acasă » Actualitate - COTIDIANUL.RO
 

Funeriu transformă şcoala în Poliţie
Elevii şi profesorii vor avea din anul şcolar 2011-2012 legitimaţii cu care vor ponta intrarea şi ieşirea din şcoală, toate absenţele acestora fiind raportate lunar la Ministerul Educaţiei, a anunţat, duminică, secretarul de stat Oana Badea.
"Fiecare unitate de învăţământ va avea propriul sistem de pontaj. Elevii vor avea legitimaţii cu care vor ponta la intrarea şi la ieşirea din şcoală. La fel şi profesorii. Ministerul nu se ocupă de aceste legitimaţii. Este un sistem de pontaj foarte simplu şi foarte ieftin", a spus Oana Badea.
Ministerul Educaţiei susţine că măsura face parte din strategia instituţiei de reducere a absenteismului începând din anul şcolar 2011-2012.
Pe de altă parte, noul an şcolar care începe luni vine cu mai multe schimbări care ar putea cosmetiza imaginea educaţiei şifonată de rezultatele slabe de la bacalaureat şi de la ultima titularizare, dar învăţământul va fi la fel de sărac, întrucât bugetul de 6% promis prin lege rămâne doar pe hârtie, scrie Mediafax, care face o radiografie a învăţământului românesc. 
Şcoala începe în 12 septembrie, cu trei zile mai devreme faţă de alţi ani, iar elevii vor intra în vacanţa de vară cu o săptămână mai târziu, dar vor avea două săptămâni de vacanţă în plus după sărbătorile de iarnă şi cea de Paşte.
În noua configuraţie, semestrul întâi va avea trei luni, din 12 septembrie până în 23 decembrie, iar al doilea cinci luni, din 16 ianuarie până în 22 iunie, cu o vacanţă din 7 până în 22 aprilie.
În schimb, vacanţa de vară va fi mai scurtă, pentru că va începe în 23 iunie 2012 şi se va încheia în 9 septembrie. Ceea ce înseamnă că anul şcolar viitor va începe cu alte trei zile mai devreme decât acest an.
Autorităţile au dorit cât mai multe schimbări care "să revigoreze" educaţia şi să scoată din amorţeală un sistem inert, obosit şi mult prea sărac. Noua Lege a educaţiei care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2011 se doreşte un act modern, în pas cu vremurile, compatibil cu şcoala europeană şi lumea academică de top. Pentru susţinerea legii au fost elaborate zeci de metodologii, multe aplicabile în timp.
Pe de altă parte, rezultatele catastrofale de la bacalaureat, dar şi de la titularizare au pus sistemul de învăţământ într-o situaţie jenantă.
Ce au făcut miniştrii de până acum? Nu au ştiut de fraudă? Atunci au o problemă, pentru că toată lumea ştia cât de simplu se putea promova examenul maturităţii copiind. Dacă au ştiut şi nu au făcut nimic, atunci au avut o problemă la fel de gravă.
Noutatea absolută pentru noul an şcolar este evaluarea tuturor elevilor la început de an şcolar şi la sfârşitul acestuia. Cât ştiu elevii la început de an şi cum evoluează până la încheierea lui vor fi trecute în "foaia de parcurs", nu în catalog, iar rezultatele îi vor ajuta pe directorii şcolilor să aibă o imagine reală a tuturor elevilor, iar părinţii să ştie ce nivel au copii lor.
Schimbarea esenţială în anul şcolar 2011 - 2012 este una de atitudine generală, este de părere ministrul Daniel Funeriu.
În 2012 trebuia ca Educaţia să primescă 6% din PIB. Numai că Executivul a anunţat clar că nu sunt bani, iar măsura alocării a 6% din PIB se amână pentru 2013, tot aşa cum s-a amânat continuu alocarea a 4% din PIB, deşi fosta lege prevedea clar acest lucru.
Noul an şcolar va începe şi cu 1.500 de şcoli mai puţin, desfiinţate în mandatul ministrului Daniel Funeriu. Este vorba de acele şcoli "ghetouri educaţionale", cum le numea ministrul Educaţiei, sau de unităţi care au prea puţini elevi ca să poată funcţiona în condiţiile prevăzute de lege. Astfel, în anul şcolar care începe luni elevii vor învăţa în aproximativ 6.500 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, cu 25 la sută mai puţine decât în anul şcolar precedent.
La început de an şcolar, majoritatea şcolilor au autorizaţie sanitară sau sunt pe punctul de a obţine aceste avize. La fel de bine stăm şi la capitolul cadre didactice, autorităţile anunţând că nu se pune problema să nu fie personal la clase.
Dar, din păcate, profesorii nu vor avea nici în 2012 mai mulţi bani. "Astea ne sunt resursele", se scuză autorităţile.
Indiferent de cât de bună sau modernă ar fi şcoala, fără oameni de calitate, dăruiţi meseriei este greu de crezut că s-ar putea avansa prea mult.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu