marți, 15 martie 2011

Oameni politici cu mize mici:

Ecaterina Andronescu a dat pe nimic o lege a educaţiei
Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei, eminent profesor universitar şi rector al celui mai mare institut politehnic din ţară, a votat cu puterea ca să îşi apere interesul.
Pe bună dreptate nemulţumiţi de aberanta Lege a Educaţiei concepută de PDL şi de al său ministru Daniel Funeriu, capetele luminate din PSD şi PNL au pregătit şi au promovat deja în Parlament o altă Lege a Educaţiei, cu prevederi centrate pe realităţile şi pe nevoile elevilor şi studenţilor. Până în acest punct, iniţiativa este lăudabilă mai ales că aparţine parlamentarilor PSD şi PNL care sunt şi profesori universitari. Din păcate însă, lucrurile bune introduse în noua lege a învăţământului au fost rapid îngropate de o acţiune neinspirată (ca să nu zicem îndoielnică) a senatoarei PSD Ecaterina Andronescu, neocolită, se pare, nici domnia sa de metehnele politicianului dâmboviţean. A VRUT să rămână pe poziţie!
În ciuda faptului că în Comisia de învăţământ de la Senat raportul de forţe dintre opoziţie şi putere este de 4 la 5 în favoarea puterii, noua Lege a Educaţiei a fost gata în forma dorită de PSD şi PNL. Însă exact cu o zi înainte ca Legea să ia drumul plenului Senatului, Ecaterina Andronescu, fără să ceară acordul colegilor săi senatori din PNL şi PSD din Comisia de învăţământ şi fără ca macar să-i informeze pe aceştia, a făcut împreună cu senatorii UDMR o înţelegere pentru modificarea pe ascuns a legii, în două puncet esenţiale. Concret, senatoarea PSD a fost de acord ca în lege să fie introduse prevederile legate de studierea istoriei şi geografiei în limba maghiară (avantaje obţinute deja de udemerişti şi în Legea Funeriu, avantaje virulent criticate de cei din PSD şi PNL), în schimbul scoaterii din lege a paragrafelor prin care se stipulează incompatibilitatea între funcţia de rector şi ocupaţia de parlamentar şi/sau lider de partid. Înţelegerea pe sub masă făcută de Ecaterina Andronescu cu cei din UDMR a picat extrem de prost celor două partide din opoziţie, şi în special PSD-ului, partidul din care face parte senatoarea de Bucureşti.
Liderii pesedişti şi penelişti au făcut adevărate crize de nervi la auzul veştii că senatoarea Andronescu a cedat, practic, Legea Învăţământului pe nimic, întrucât la nivelul conducerii USL şi UDMR fuseseră deja demarate discuţii în care se negociau nu doar Legea Învăţământului, ci şi intrarea ungurilor în opoziţie, precum şi sprijinul acestora pentru schimbarea Legii Electorale şi a Constituţiei, în formele concepute de opoziţie. Iată însă că mizele personale ale unui om politic de anvergură mică au dat peste cap nu doar o Lege a Învăţământului care ar fi putut să fie mult mai bună decât aberaţia asumată de guvernul Boc, ci şi multe alte proiecte politice şi legislative care ar fi putut fi generatoare de speranţe.

Publicat Luni, 14 martie 2011 - www.COTIDIANUL.roCristina Horvat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu