Seara târziu, o mamă, preşedintă a unui comitet de părinţi pe şcoală, s-a întors de la şedinţa consiliului de administraţie acasă şi a povestit soţului ce s-a discutat acolo.
„Dragă, a venit unul de la minister, îmbrăcat în costum şi cravată violet, ca să ne lămurească că vom fi martorii unor schimbări fundamentale în întreg învăţământul românesc, de la toate nivelurile, că se va aplica o reformă la sânge, adică ceva ce n-a mai văzut cerul şi pământul, şi că nimic nu mai rămâne din ce a fost. În continuare ne-a prelucrat câteva articole din noua lege, poreclită «legea funeristă», după care ne-a prezentat, pragmatic, un plan de acţiune imediată în două puncte. Primul constă în totala epurare politică de la nivelul conducerilor. La acest punct, povestea mama, omul în costum şi cravată violet s-a uitat şăgalnic la directorul şcolii, asigurându-l că este unul de-al nostru şi că nu se pune problema în cazul lui. Al doilea punct discutat, important pentru reformă şi care trebuie neapărat rezolvat, rămâne retipărirea manualelor după programele şcolare de acum 14 ani. Tu, soţule, ca să înţelegi mai bine cum stă treaba asta, trebuie să ştii că este vorba despre conservarea acelor conţinuturi tematice preluate la începutul anilor ’90 de către conducerile pesediste succesive, după modelul celor din deceniile şase şi şapte ale secolului trecut, cu mici modificări operate prin eliminarea poeziilor despre ţară şi partid. Domnul de la minister a motivat această acţiune prin faptul că cele mai multe manuale se află într-un stadiu avansat de uzură, deci copiii nu mai pot citi după ele. Iar treaba trebuie rezolvată până la începutul noului an şcolar”, aşa a povestit femeia soţului ei.
Ordinul 3.774 privind completarea stocurilor de manuale şcolare pentru învăţământul obligatoriu, pentru anul şcolar 2011-2012, document semnat recent de Funeriu, confirmă încă o dată că s-au aruncat mulţi bani pe fereastră pentru salariile unor ministeriabili care, la ora aceasta, trebuiau să anunţe finalizarea elaborării noilor programe şcolare. Reamintim cititorilor că în vara anului trecut ministrul a format cu mare pompă o comisie specială pentru aşa ceva, condusă de o profesoară despre care nimeni nu a auzit nimic de atunci şi până acum. Nici măcar nu ştim dacă această comisia a fost desfiinţată sau cel puţin modificată ca structură.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu