duminică, 10 iulie 2011

Absolvenţii Universităţii Spiru Haret vor da din nou licenţa.

Absolvenţii Universităţii Spiru Haret vor da din nou licenţa. Foştii studenţi ai USH, reexaminaţi după legea Funeriu sau după legea Andronescu?
Autor: LAURENTIU MUSOIU • Categoria: Social • Publicat la: 2011-07-10 16:31:21 - PUTEREA.RO

Absolvenţilor Universităţii “Spiru Haret” (USH), rămaşi fără diplome după ce Ministerul Educaţiei a stabilit că mai multe programe de studiu ale instituţiei de învăţământ superior particulare nu sunt “autorizate”, li s-ar putea oferi o soluţie în toamnă, după aproape 3 ani. Absolvenţii vor fi nevoiţi să suţină un examen de “selecţie şi un altul de licenţă, fie după o lege a ministrului educaţiei, Daniel Funeriu, fie după legea senatorului PSD Ecaterina Andronescu, iniţiativă aflată momentan în Parlament. Inexplicabil, Funeriu aşteaptă o propunere a ARACIS pentru a soluţiona problema studenţilor de la USH.   
Fostul ministru al educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat pentru ziarul Puterea că problema absolvenţilor programelor de învăţământ neautorizate” organizate de Universitatea Spiru Haret (USH) ar putea fi rezolvată din toamnă. În septembrie, ar urma să fie dezbătută în Parlament o lege, redactată de fostul ministru, prin care absolvenţii USH „cu probleme” vor avea dreptul să fie reexaminaţi, pentru a le fi echivalate studiile. Eu am avut o iniţiativă legislativă, este încă în Parlament, nu a ieşit din proceduri, prin care propuneam ca toate aceste programe de studii care nu au fost autorizate, dar care au absolvenţi care au obţinut o diplomă altfel decât pe căile legale ar trebui să susţină un examen de selecţie şi unul de licenţă, într-o universitate, alta decât cea în care au parcurs anii de studii. Cred că era o soluţie rezonabilă pe de-o parte, pe de altă parte, exista un precedent. În deceniul IX, a existat o asemenea normă, promovată prin legislaţie, şi care făcea referire la startul universităţilor private. Multe au apărut ca fundaţii. Pe atunci, nu exista Consiliul Naţional de Acreditare şi au apărut astfel de programe care funcţionau, dar nu aveau legitimitate şi s-a găsit această formulă, care a mers bine şi cu rezultate bune, ne-a declarat Ecaterina Andronescu.
Dacă legea propusă de aceasta va trece de Parlament, absolvenţii USH rămaşi fără diplome vor trebui să susţină un examen de selecţie, ce va cuprinde subiecte din principalele materii studiate, cel puţin teoretic, în timpul anilor de facultate, pentru a intra în licenţă. Era vorba de un examen de selecţie, care era format dintr-o serie de discipline, cele mai importante din respectivul program de studii. Grupul de discipline era de decis de universitatea unde se susţinea examenul. Evident, şi în funcţie de programa pe care au parcurs-o studenţii. În opinia mea, era singura soluţie pentru a rezolva o asemenea situaţie. Nu ai cum să le recunoşti diploma, pentru că nu ai o bază legală. Eu cred că în sesiunea din toamnă, legea ar putea să treacă. Cred însă că ministerul trebuia să rezolve această problemă. Eu am venit cu această iniţiativă, oarecum să le vin eu cu o soluţie, ne-a mai explicat Andronescu. 

Andronescu: “Ce propunere de la ARACIS aşteaptă Funeriu?

Fostul ministru al educaţiei este de părere că decizia lui Daniel Funeriu de a aştepta o propunere” aAgenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) este nefundamentată.  Ce propunere de la ARACIS să aştepteEu nu cred că este problema ARACIS-ului. ARACIS-ul nu are putere de reglementare. ARACIS-ul este o agenţie care aplică nişte standarde naţionale de calitate fiecărei universităţi şi spune: tu le îndeplineşti, tu nu le îndeplineşti. Aici (n.r. - în cazul USH), este vorba de programe de studiu neautorizate, care au funcţionat ilegal, ne-a mai declarat Ecaterina Andronescu.

Croitoru: “Funeriu pozează în marele campion al corectitudinii

La rândul său, deputatul Cătălin Croitoru (PDL) critică amânarea rezolvării problemei studenţilor USH. Oricine altcineva în afară de ministru să propună cum să fie rezolvată această problemă. Interesant de ştiut este de ce să nu propună el cum să se rezolve această problemă. E o situaţie care durează de prea mult timp şi sunt sute, dacă nu chiar mii de persoane care au avut de suferit de pe urma faptului că, cel puţin pe zona învăţământului, diplomele nu le-au mai fost recunoscute şi nu au mai putut să se titularizeze. Dar sunt şi funcţionari publici, care aveau diplome de la «Spiru Haret» şi care şi-au pierdut locul de muncă. Nu e în regulă”, ne-a declarat Cătălin Croitoru. Acesta atrage atenţia că anularea tuturor diplomelor a fost o eroare, pentru care statul român va fi nevoit să plătească. După opinia mea, până ce o instanţă de judecată nu anulează acele diplome, nimeni nu poate să facă asta. Trebuie făcută proba că acele diplome nu au fost obţinute în mod corect. De aici şi până la măsurile luate în stil pompieristic, ca în anii ’50, când politrucii de partid, cu pistolul la brâu, făceau legea, pasul a fost foarte scurt. Şi iată, acum, avem haos în învăţământ. Trebuia verificat câţi studenţi au obţinut ilegal diplomele. Dar, a generaliza şi a spune că toţi studenţii de la «Spiru Haret» au obţinut ilegal diplomele este o mare greşeală, în opinia mea. Problema nu este abordată profesional, ci mai mult politic. Dar şi politic e prost abordată. Domnul Funeriu trebuia să dea o lege rapidă, legală şi clară, pentru ca aceşti oameni să ştie ce au de făcut. Nu mai spun că mulţi dintre ei au dat în judecată Ministerul şi au câştigat procesele. Aceşti bani vor fi plătiţi de stat. Oamenii trebuie repuşi în locul de muncă. Sunt o groază de probleme întortocheate, ne-a mai spus Croitoru. În opinia acestuia, decizia ministrului Funeriu de a soluţiona cazul Spiru Haret naşte suspiciuni. Nu ştiu de ce domnul ministru face această amânare, până în toamnă. Nu ştiu de ce există această tergiversare. Se pot face multe supoziţii. Circulă numeroase poveşti prin târg. Până nu se vor putea dovedi, nu cred că ar trebui făcute însă legături. Cert este că, atunci când cineva vrea să pozeze în marele campion al corectitudinii, ar trebui să facă asta în toate zonele domeniului pe care îl păstoreşte”, concluzionează Cătălin Croitoru.

ARACIS: De ce noi?

Nici oficialii ARACIS nu par să înţeleagă de ce ministrul Educaţiei aşteaptă o soluţie de la ei. În Legea educaţiei există un punct care spune că trebuie rezolvat şi cazul acestor studenţi, cei de la Învăţământ la Distanţă, de la Universitatea „Spiru Haret”. A existat o discuţie cu Consiliul Rectorilor şi cu ARACIS. Depinde însă de minister ce se va întâmpla cu acei studenţi. Nu ştiu ce a declarat domnul ministru. ARACIS nu poate veni cu nici o propunere. ARACIS nu are, conform legii, o astfel de atribuţie. Nu noi semnăm diplome. Au existat negocieri, acum, probabil că domnul ministru a luat o decizie. Nu vă pot spune ce s-a discutat, au fost doar propuneri. Ministerul trebuie să ia o decizie. Noi am realizat o analiză, ministerul trebuie să aprecieze dacă este corect ce am trecut noi în raport, ne-a declarat preşedintele ARACIS, Ioan Curtu.
Daniel Funeriu a anunţat, săptămâna trecută, la postul B1 TV, că aşteaptă propunerea ARACIS pentru a rezolva problema studenţilor de la USH. Ministrul educaţiei a spus, recent, că au fost mulţi absolvenţi de programe care nu erau acreditate sau autorizate provizoriu, iar instituţia pe care o conduce nu are competenţa de a anula diplome. Însă în Legea educaţiei s-a stabilit că situaţia acestor absolvenţi va fi decisă prin ordin de ministru, la propunerea ARACIS şi cu avizul Consiliului Naţional al rectorilor. Daniel Funeriu a precizat că acest lucru ar putea fi finalizat în luna septembrie, solicitând ARACIS să elaboreze o propunere care este deja în avizare. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu