luni, 19 decembrie 2011

CEDO a respins recursul Guvernului Romaniei: Crimele din decembrie 1989 sunt imprescriptibile. Legea sigurantei nationale trebuie abrogata, iar conditiile interceptarilor, puse in acord cu CEDO

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a respins recursul Guvernului Romaniei in dosarul Revolutiei, ca atare, decizia anterioara a CEDO in acest caz a ramas definitiva, facand astfel crimele din decembrie '89 imprescriptibile. Aceasta decizie determina autoritatile la o reluare a cercetarilor si la o solutie justa, a mentionat avocatul Antonie Popescu(foto) cel care a reprezentat asociatiile de revolutionari in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului.

Statul roman va fi executat silit. Romania poate fi obligata la plata despagubirilor pentru lipsa unui proces echitabil

Avocatul Antonie Popescu a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca statul roman va fi executat silit si ca va avea de platit serioase despagubiri pentru lipsa unui proces echitabil, dar si pentru faptul ca autoritatile nu au depus toate diligentele pentru a se desfasura o ancheta eficienta si completa cu privire la activitatea din decembrie 89. "Curtea a decis pe 28 noiembrie sa nu accepte cererile Guvernului. Practic, decizia din 24 mai a ramas definitiva. Aceasta inseamna ca interpretarea data de Curte si faptul ca s-a spus foarte clar ca uciderea oamenilor in timpul Revolutiei din decembrie 1989 nu se prescrie determina reluarea cercetarilor si o solutie justa. (…) Victimele pot executa statul roman silit si o vor face in urmatorul interval, dupa care au deschisa o cale pentru repararea prejudiciului efectiv, repararea efectiva a prejudiciului suferit, au o cale la instantele nationale".

Procurorii nu pot invoca prescriptia in dosarele Revolutiei

Totodata, avocatul Antonie Popescu a mentionat ca "statul trebuie sa ia de indata masuri, inclusiv legislative, pentru punerea in executare a hotararii CEDO din aceasta cauza, in care s-a constatat violarea articolelor 2 si 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, prin lipsa unor anchete temeinice si efective cu privire la crimele din decembrie '89 de la Bucuresti si Brasov in speta". Potrivit avocatului, in acest caz procurorii nu au voie sa invoce prescriptia in aceste dosare de cercetare penala, urmare a constatarii, de catre Curte, ca a fost violat "dreptul la viata privata din cauza supravegherii la care au fost supusi membrii Asociatiei 21 Decembrie 1989".

Antonie Popescu a mentionat ca statul roman va trebui sa abroge Legea nr. 51/1991, referitoare la siguranta nationala, si sa adopte de indata garantii procedurale cu privire la masurile de supraveghere, interceptarea convorbirilor telefonice si corespondentei de orice tip in orice dosar penal, potrivit standardelor prevazute de Conventie.
SURSA : Luju.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu